Tržište kapitala
StoryEditor

‘Brza dokapitalizacija IGH nije opravdana‘

16. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Stanovi Jadran uputili su poziv dioničarima Instituta IGH, uoči Glavne skupštine društva, u kojem stoji kako se predloženim odlukama većina dioničara dovodi u neravnopravan položaj.

Naime, na skupštini koja će se održati 26. travnja, predložene su točke dnevnog reda (3., 4. i 5.) prema kojima se, kaže tvrtka Stanovi Jadran, ograničava sudjelovanje u dokapitalizaciji uvođenjem posebnog uvjeta koji se odnosi na minimalan iznos uplate u kunskoj protuvrijednosti od 50 tisuća eura.

- Pretpostavka je da ovaj uvjet nije prihvatljiv za većinu od 5.300 dioničara, koji bi bez tog uvjeta vjerojatno bili spremni sudjelovati u dokapitalizaciji. Štoviše, dokapitalizaciji nije prethodila revizija poslovanja društva, kao ni Grupe Institut IGH, kojom bi se potvrdilo stvarno financijsko stanje i potreba predložene dokapitalizacije- stoji u pozivu. Tako Stanovi Jadran drže da razlozi koje je Uprava navela nisu opravdani, točnije da nije opravdana ‘brza dokapitalizacija‘. - Smatramo da su Uprava i Nadzorni odbor propustili na vrijeme učiniti potrebne radnje za pravovremenu dokapitalizaciju s javno objavljenim Prospektom uz mogućnost sudjelovanja svih postojećih dioničara, bez psoebnih uvjeta. Time se dioničari ne bi doveli u neravnopravan položaj- kažu u tvrtki Stanovi Jadran, koja drži 2.628 dionica IGH.

Jedan od njihovih protuprijedloga jest dokapitalizacija iz sredstava društva na način da svaki dioničar dobije na osnovu jedne svoje dionice tri nove dionice društva bez uplate novčanih sredstava. Također, predlažu izmjene i dopune Statuta društva u članku 8. temeljem kojeg je za uvjetno povećanje temeljnog kapitala kompanije potrebno da glasuju dioničari koji predstavljaju 90 posto temeljnog kapitala prisutnog na skupštini. Pozivaju sve dioničare da podrže njihove protuprijedloge.

06. svibanj 2024 12:10