Tržište kapitala
StoryEditor

Buffett junak Wall Streeta, Kina devalvacijom juana uzdrmala azijska tržišta

11. Kolovoz 2015.

Na Wall Streetu su cijene dionica u ponedjeljak uzletjele, snažno se oporavivši nakon prošlotjednih gubitaka, pri čemu je S&P 500 indeks ostvario najveći dnevni skok od svibnja zahvaljujući rastu cijena dionica proizvođača sirovina te optimizmu u vezi najnovije akvizicije Warrena Buffeta.

Najviše je skočila cijena dionice Precisio Castpartsa, za 19,1 posto, nakon što je Berkshire Hathaway, fond milijardera Buffeta objavio da će ga kupiti. Cijeli posao vrijedit će 32,2 milijarde dolara.

S&P 500 indeks skočio je 1,28 posto, na 2.104 boda, ostvarivši najveći dnevni skok od 8. svibnja. Istodobno, njujorški DAX ojačao je 1,39 bodova na 17.615 bodova, a tehnološki Nasad 1,16 posto, na 5.101 bod.

Cijene bakra odskočile su na početku tjedna s najnižih razina u zadnjih šest godina, a poskupjela je i nafta, što je poduprlo rast cijena energetskih kompanija. U prosjeku su cijene energetskih dionica porasle 3,1 posto, što je njihov najveći dnevni skok od siječnja, dok su cijene dionica proizvođača sirovina porasle 2,5 posto. Nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Googlea ojačala je gotovo 5 posto, nakon što je ta kompanija najavila promjenu svoje operativne strukture te osnivanje nove kompanije Alphabet, koja će upravljati velikim brojem dosadašnjih dijelova poslovanja, pa i internetskom tražilicom. 

Razočaravajući posljednji makroekonomski podaci iz Kine ojačali su nade investitora da će Peking poduzeti nove poticajne mjere. Tečaj američkog dolara uzletio je na međunarodnim valutnim tržištima nakon što je Kina neočekivano devalvirala juan na najnižu razinu od 2012. godine, kako bi ojačala konkurentnost svog izvoza.  Kineska središnja banka odredila je središnji tečaj za juan prema dolaru u visini od 6,2298 juna, devalviravši ga tako za 2 posto. Kako je istaknuto, riječ je o jednokratnom potezu. Devalvacija je uslijedila nakon niza loših makroekonomskih pokazatelja. Samo tijekom vikenda Kina je objavila da joj je izvoz snažno potonuo u srpnju, za čak 8,3 posto, a mnogo lošiji od očekivanja bio je i indeks proizvođačkih cijena, koji je u srpnju pao za 5,4 posto u odnosu na godinu ranije.

- I dok je taj potez ojačao američki dolar a oslabio azijske valute, vjerojatno će ga pozdraviti regionalne središnje banke. Bilo kakva politika koja bi ojačala izglede kineskog gospodarskog rasta pozitivna je i za izglede za rastom šire regije, procjenjuje Annette Beacher, strateg iz TD Securitiesa.

- Deprecijacija juana očito je loša vijest za uvoznike, a dobra za izvoznike. Uzbuđenje oko reformi u državnom sektoru, koje je proteklih dana podupiralo kineske burze, nije održivo. Tržište će i dalje biti volatilno, ocjenjuje David Dai, direktor pri investicijskom društvu Nanhai Fund Management.

26. travanj 2024 14:00