Tržište kapitala
StoryEditor

Burzovni indeksi na Wall Streetu dosegnuli najviše razine u povijesti

12. Kolovoz 2016.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati trgovačkih lanaca i rast cijena nafte. Dow Jones ojačao je 0,64 posto, na 18.613 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 2.185 bodova, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 5.228 bodova. Sva ta tri indeksa dosegnula su nove rekordne razine.

Među najvećim je dobitnicima, s rastom od 1,3 posto, jučer bio energetski sektor, što se zahvaljuje skoku cijena nafte na američkom tržištu za više od 4 posto, na 43,50 dolara. Uspon cijena ‘crnog zlata‘ potaknula je poruka Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog proizvođača nafte, da će u rujnu članice OPEC-a i nečlanice tog kartela razgovarati o situaciji na tržištu, među ostalim i o mogućim potezima kako bi se cijene nafte stabilizirale. To je potaknulo nadu da bi najveći svjetski proizvođači mogli smanjiti proizvodnju kako bi se suzio jaz između prevelike ponude i slabe potražnje.

Snažno su jučer porasle i cijene dionica nekoliko trgovačkih lanaca nakon što su objavili bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo. Tako je dionica J.C. Penneya poskupila 8 posto, dok su cijene Kohl‘sa i Macya skočile više od 16 posto. Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica od kraja lipnja, S&P 500 indeks na dobitku je u odnosu na početak godine oko 7 posto.

No, analitičari kažu kako mnoge zabrinjava rekordna razina cijena dionica, s obzirom da rast američkog gospodarstva nije impresivan, dok su poslovni rezultati kompanija anemični. Doduše, većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa izvješćuje o boljim kvartalnim rezultatima nego što se očekivalo, no to im i nije teško jer su analitičari procjene postavili vrlo nisko.

Isto tako, podršku tržištu pruža nada ulagača da će se američka središnja banka suzdržati od povećanja kamata zbog nedovoljno snažnog rasta gospodarstva i nejake inflacije, što znači da će se nastaviti razdoblje jeftinog novca.

"Pomalo sam iznenađen novim rekordima indeksa. No, mislim da smo se primaknuli vrhuncu, pa ćemo se na neko vrijeme povući s tržišta", kaže Randy Frederick, direktor u tvrtki Charles Schwab.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 6 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 6,4 milijarde. I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,70 posto, na 6.914 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,86 posto, na 10.742 boda, a pariški CAC 1,17 posto, na 4.503 boda.

19. travanj 2024 04:04