Tržište kapitala
StoryEditor

Čekaju se detalji o Petrokemiji

04. Lipanj 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobexa, moguće uz pozitivni predznak, s obzirom na rast cijena dionica na europskim tržištima, dok bi u fokusu ulagača mogla biti dionica Petrokemije u očekivanju detalja o smanjenju, a potom i povećanju temeljnog kapitala.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je pao 0,84 posto, na 1.838 bodova. Nakon četiri dana minusa dotaknuo je najnižu razinu od 9. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.827 bodova.

Crobex10 skliznuo je, pak, 0,55 posto, na 1.051 bod. Nakon pet dana gubitaka, nalazi se na najnižoj razini od 18. siječnja, kada je isto toliko iznosio na zatvaranju.

Redovni promet dionicama iznosio je 7,9 milijuna kuna, što je otprilike 2,5 milijuna manje nego u petak.

Milijunski promet zabilježen je tek dionicom HT-a, 2,7 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,42 posto, na 208,50 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Petrokemije, kojom je ostvaren promet od 931 tisuće kuna, pri čemu joj je cijena porasla 0,93 posto, na 217 kuna.

„Nakon četiri dana gubitaka, Crobex indeks danas bi mogao stagnirati, moguće i uz pozitivni predznak, s obzirom da rast cijena dionica na europskim burzama“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, uz uobičajeno najlikvidniji HT, u fokusu investitora mogla bi se naći i dionica Petrokemije, u iščekivanju današnje sjednice Nadzornog odbora, na kojoj će se, između ostaloga, definirati dnevni red glavne skupštine.

Dioničari Petrokemije trebali bi odlučivati o smanjenju, a potom povećanju temeljnog kapitala kompanije.

A na inozemnim burzama u fokusu su makroekonomski pokazatelji, koji bi investitorima mogli navijestiti daljnji smjer Fedove monetarne politike.

Tako su na Wall Streetu u ponedjeljak cijene dionica porasle, jer su slabiji nego što se očekivalo gospodarski podaci podržali nadu da će američki Fed nastaviti voditi poticajnu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 0,92 posto, dok je S&P 500 porastao 0,59, a Nasdaq indeks 0,27 posto.

Zahvaljujući tome, jutros su i na europskim burzama cijene dionica porasle.

„Lošiji od očekivanja ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u svibnju smanjio je zabrinutosti investitora da će Fed uskoro smanjiti monetarne poticaje, zbog čega su najvažniji burzovni indeksi ojačali“, zaključuje Franin.

Od današnjih poslovnih zbivanja, u postupku predstečajne nagodbe nad Varteksom zakazano je ročište za glasovanje o izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja.

Varteks je prošli tjedan objavio da se s Ministarstvom financija dogovorio oko izmijenjenog plana restrukturiranja, koji je predložilo Ministarstvo. Usuglašeni plan između Ministarstva financija i Varteksa važan je korak za uspješnu provedbu predstečajne nagodbe, istaknuli su iz Varteksa, uz napomenu kako plan uvažava cjelovito rješenje koje pretpostavlja sporazum sa založnim vjerovnicima.

Dionica Varteksa prošloga je tjedna bila najveća dobitnica, sa skokom cijene za više od 38 posto, a ojačala je i jučer, i to za 3,8 posto.

24. travanj 2024 05:51