Tržište kapitala
StoryEditor

Čevrtak - dan koji će pamtiti sve svjetske burze

09. Ožujak 2012.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Razdoblje od 5. do 9 ožujka možda nije donijelo posebne događaje na domaćem tržištu kapitala, ali jedan od datuma u tom tjednu svakako će pamtiti strani, ali i domaći ulagači.

U četvrtak 8. travnja je, naime, čak 95 posto kreditora prihvatilo zamjenu grčkog duga što je najveće restrukturiranju duga neke države u povijesti. To je, ako ništa drugo, donijelo eksploziju trgovanja barem u jednom danu, u inače sumornom i mirnom tjednu bez prevelikih uzbuđenja. Moglo bi se reći da su najbolji tjedan imale dionice AD Plastika i Luke Rijeke; obje su bilježile višednevni rast. Na kraju trgovinskog tjedna, u petak, Dionica AD Plastika je narasla za 0,4 posto, na 122,04 kune, uz 697 tisuća kuna prometa zbog očekivanih poslova s Fiatom u Srbiji, a Luke Rijeke je ojačala za 0,3 posto, na 116,90 kuna, uz 339 tisuća kuna prometa. Naravno, fokus je bio, između ostalog i na Hrvatskom Telekomu pa i Ingri.

Na Zagrebačkoj burzi je, promatramo li isto razdoblje, ostvareno 78,5 milijuna kuna redovnog prometa uz crvenjenje indeksa; Crobex je pao za 1,09 posto na 1.788,89 bodova, a slijedio ga je i ‘blue chip’ index Crobex10 koji se spustio za 0,59 posto na 994,03 boda.

Sa crvenim su krenuli odmah od početka tjedna. Za razliku od prošlog petka kada se Crobex po prvi puta od početka prosinca prošle godine probio iznad 1.800 bodova, novi je tjedna počeo oštrim padom Crobexa za 1,33 posto na 1.784,98 bodova. Na vrijednosti je izgubila i njegova inačica, Crobex10. Redovni promet je iznosio 25,3 milijuna kuna. Pet dionica ostvarilo je milijunske iznose, a među njima su najtrgovanije bile dionice HT-a i Ingre, obje s prometom od 4,5 milijuna kuna, s time da je Ingra podnijela i najveći udarac među građevincima s padom vrijednosti od 15,97 posto na 6,63 kune.

Ingra je s padom nastavila i sljedeći dan kada je među tri milijunaša opet najlikvidnija bila dionica HT-a s rastom cijene od 0,45 posto na cijenu od 223,50 kuna te ostvarenim prometom od .2,2 milijuna kuna. Utorak je donio i pad redovnog prometa koji je iznosio 14 milijuna kuna i nastavak pada vrijednosti oba indeksa. Slična situacija se odvijala i na stranim tržištima zbog objave podataka o padu gospodarske aktivnosti u Eurozoni, a stimulans za trgovanje zasigurno nije bila ni tadašnja neizvjesnot oko zamjene grčkog duga.

Sredina tjedna, točnije srijeda, bila je nešto pozitivnija; donijela je lagani rast opravak kako na stranom tako i na domaćem tržištu. Oba indeksa na domaćem tržištu kapitala su rasla, no s daljnim padom osvarenog prometa. Već po ustaljenom običaju, najviše se trgovalo dionicom HT-a koju je slijedila dionica Ingre koja je ojačala za 7,12 posto na 6,92 kune te ostvaren promet od 2,3 milijuna kuna. Izdvojiti se može i dionica Liburnia Riviera Hotela i to rastom od 22,31 posto na cijenu od 2.100 kuna. Uzrokovali su to neprovjereni medijski natpisi o donošenju nepravomoćne presude Trgovačkog suda u Rijeci vezane za ponudu za preuzimanje LRH-a od grada Opatije.

U četvrtak je tržište kapitala konačno krenulo uzlaznom putanjom. Značajna je bila vijest o najvećem restrukturiranju duga neke države u povijesti što je donijelo praktički eksploziju i rast europskih tržišta pa i hrvatskog. Crobex je rastao za 1,17 posto, najviše od početka siječnja te se zaustavio na 1.793,62 boda primaknuvši se malo više psihološkoj granici od 1800 bodova. Vrijednost Crobexa10 je povećana 0,98 posto, na 998,08 boda, a i promet se povećao te je iznosio iznosio 15,5 milijuna kuna.

No kako je i počeo, tako je i završilo. Slabašan promet u petak od 12,2 milijuna kuna, ponovno crvenje indeksa te svega tri dionice (Ingra, Đuro Đaković Holding i Hrvatski Telekom) s milijunskim iznosima.

16. travanj 2024 17:03