Tržište kapitala
StoryEditor

Cijena nafte u potrazi za stabilizacijom unatoč snažnim negativnim faktorima

14. Siječanj 2016.

Cijena sirove nafte pala je za trećinu vrijednosti od sastanka članica OPEC-a prije oko mjesec dana, a ubrzana rasprodaja proteklih dana dovela ju je do razine kada su mogući bankroti u energetskom sektoru i propast ‘junk‘ obveznica te eventualno smanjenje proizvodnje

Tako komentiraju iz Saxo Banke stanje s cijenom sirove nafte na globalnom tržištu.

- U SAD-u, zemlji koja je neto uvoznica nafte, ali i dom velikim energetskim tvrtkama koje su sada u značajnim problemima, članovi Kongresa traže poteze koji će zaustaviti padove ili podršku industriji jer su došli do trenutka kada će samo najsposobniji opstati. Nigerija je pak uputila poziv za hitan sastanak OPEC-a zbog kontinuiranog pada cijene, no Ujedinjeni Arapski Emirati odbili su već tu inicijativu, naglasivši da OPEC-ova strategija funkcionira i počinje se isplaćivati – podsjeća Ole Hansen, glavni rukovoditelj za tržište nafte u Saxo Banci i dodaje da bi sankcije protiv Irana također mogle biti ukinute već za nekoliko tjedana što će na tržište unijeti novih 500 tisuća neželjenih barela dok se istovremeno očekuje da će glavna luka Iraka, Basrah sljedeći mjesec isporučiti najveću količinu u protekla četiri mjeseca.

Za to vrijeme, u SAD-u zalihe i dalje rastu, procjene govore o novih dva milijuna barela od prošlog tjedna, s obzirom da sezonsko usporavanje rada u rafinerijama zadržava barele u skladištima.

Goldman Sachs pridružio se proteklih dana mnogim analitičarima koji naglašavaju rizik od daljnjeg približavanja cijeni od 20 dolara. Proizvodnja je previsoka u ovom trenutku, a kada se uzme u obzir zabrinutost o očekivanoj potražnji iz Kine, fundamentalni pokazatelji se čine potpuno negativni.

 - Spuštanje na 20 dolara za barel očiti je rizik, no ne možemo biti sasvim sigurni da je to cijena koju ćemo i vidjeti. Ne smijemo zaboraviti da je najnovije naglo skretanje nizbrdo zapravo posljedica mnogih ulagača na financijskom tržištu koji su ‘uskočili‘ na vlak i pridružili se općem negativnom sentimentu koji je zavladao – naglašava Hansen.

Ističe da se na tržištu opcija jasno vidi nervoza, s volatilnošću koja doseže svoje vrhunce u povijesnim razinama što je očiti znak da se traži zaštita ulaganja no da je i tržište u takvom stanju promjenjivosti da će mali znak stabilizacije cijene biti dovoljan da se volatilnost preokrene. Kamen ne može padati vječno, pa ni cijena nafte, zaključuje Hansen. 

03. svibanj 2024 17:12