Tržište kapitala
StoryEditor

Cijena sirove nafte iz SAD-a na najnižoj šestogodišnjoj razini

14. Kolovoz 2015.

Sirova nafta iz SAD-a preko noći je pala na najnižu šestogodišnju razinu od samo 41,35 dolara za barel. WTI nafta bila je na tako niskoj cijeni u veljači ove godine i nije se očekivalo da će tako skoro ponovno prijeći tu donju granicu.

Razlog su naravno potezi kineske vlasti koja je devalvacijom juana povećala strah o mogućem padu kineske potražnje za naftom, kaže Ole Hansen, rukovoditelj strategije za Robe u Saxo Banci i ponavlja da bi to dodatno poremetilo već ionako opterećene omjere ponude i potražnje na globalnom tržištu, s hiperprodukcijom OPEC-a i upornošću proizvođača nafte iz škriljevca u SAD-u.

- Još uvijek nisam siguran u stvarni pad potražnje iz Kine, tek ćemo vidjeti što će se događati. S druge strane moguće je da Kina planira i profitirati od devalvacije juana, odnosno smanjenja troškova, povećanjem vlastite proizvodnje nafte. Rezervni kapacitet postoji i možda iskoriste postojeću konkurentnu prednosti i povećaju svoj izvoz – smatra Hansen i dodaje da je je cijena ponovno i na desetogodišnjoj najnižoj razini, zadavajući muke ulagačima koji se nadaju rastu cijene, ali i cijelom energetskom sektoru.

Povećava se i razlika između WTI i Brent nafte, pri čemu se europskim tipom Brent trguje za oko osam dolara po barelu više od onog iz SAD-a, a tek se nakon rujna očekuje smanjenje proizvodnje u SAD-u, zaključuju analitičari iz Saxo Banke.

22. travanj 2024 06:53