Tržište kapitala
StoryEditor

Cijena zlata i nafte i dalje pada

01. Prosinac 2014.
Piše:
lider.media

Na referendumu Švicarci su sa 77% glasova odbacili inicijativu da se Švicarskoj centralnoj banci (SNB) naredi da značajno poveća stupanj pokrića švicarske valute u zlatu, radi čega je tečaj CHF blago oslabio te se odmaknuo od razine koju je centralna banka obećala braniti. Trenutni tečaj EUR/CHF na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,2027.

Budući da je sada više nema opasnosti da će SNB morati kupiti više od 1500 tona zlata, zlatom se noćas nakon otvaranja financijskih tržišta na Dalekom istoku trgovalo po približno 1% nižoj cijeni od cijene u petak. Trenutna cijena zlata je 1164,00 dolara po unci, što je čak 39% od rekordne cijene dosegnute 2011. godine. Tada je cijena bila 1920,00 dolara po unci.

Cijena nafte nastavila je naglo padati te u trenutku pisanja analize cijena WTI nafte iznosi 64,70 dolara po barelu a BRENT nafte 68,90 dolara po barelu, što je 2% ispod cijene po kojoj se naftom trgovalo u petak.Vrijednost dionica u SAD-u i na razvijenim europskim tržištima također je blago pala, što je bilo za očekivati budući da već mjesec i pol dana bez prestanka rastu. Za ovaj tjedan najavljeno je dosta važnih događaja koji bi mogli imati značajan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima. Najvažniji među njima su podaci o nezaposlenosti u SAD-u i Kanadi koji izlaze u petak, te sastanci i konferencije za novinare centralnih banaka Eurozone, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije.

S obzirom na situaciju, kakva kretanja na financijskim tržištima očekivati u bliskoj budućnosti?Tečaj eura u odnosu na švicarski franak će se vjerojatno nastaviti kretati malo iznad razine od 1,2000 jer SNB će i dalje sprječavati svaki pokušaj jačanja franka. Kretanje eura u odnosu na ostale valute ovisiti će o odlukama sa sastanka guvernera ECB-a koji će se održati u četvrtak. Na temelju izjave čelnika ECB-a da se pod hitno mora nešto poduzeti po pitanju iznimno niske stope inflacije u Eurozoni, dio investitora na financijskim tržištima očekuje nove mjere koje će utjecati na nastavak slabljenja tečaja eura. Kada je u pitanju nafta, nakon pada od čak 37% u zadnjih nekoliko mjeseci, za očekivati je da dođe do barem privremene korekcije prema gore.

 

25. travanj 2024 00:30