Tržište kapitala
StoryEditor

Cijene dionica pale treći dan zaredom, Apple potonuo 6 posto

28. Siječanj 2014.

U ponedjeljak je na Wall Streetu S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom zbog neuvjerljivih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i strahovanja ulagača od posljedica mogućeg daljnjeg smanjenja poticajnih mjera Feda.

S&P 500 oslabio je 0,49 posto, na 1.781 bod, dok je Dow Jones pao 0,26 posto, na 15.837 bodova, a Nasdaq indeks 1,08 posto, na 4.083 boda.

U ponedjeljak je nastavljen pad cijena dionica, no sporijim tempom nego krajem prošloga tjedna, kada je S&P 500 indeks zabilježio najveći tjedni pad od lipnja 2012. godine.

Nesigurnost ulagača posljedica je strahovanja da će tržište izgubiti podršku ako američka središnja banka dodatno smanji poticaje.

Sjednica čelnika Feda održava se u utorak i srijedu, a vjeruje se da će smanjiti programe kupnje obveznica za daljnjih 10 milijardi dolara, na 65 milijardi mjesečno, nakon što su već u prosincu te programe smanjili za 10 milijardi.

Tim programima Fed je godinama ubrizgavao svježi, jeftin novac na financijska tržišta, što je podržavalo rast cijena rizičnijih investicija, kao što su dionice.

Smanjenje tih poticaja negativno se odrazilo na tržišta u razvoju, na kojima su prošloga tjedna cijene rizičnijih investicija oštro pale. Povlačenje kapitala s tržišta u razvoju izazvalo je, pak, pritisak na valute tih zemalja, posebice onih uzdrmanih i političkim krizama, kao što su Argentina, Ukrajina i Turska, a sve to loše je utjecalo i na najveće svjetske burze.

S obzirom na povlačenje poticajnih mjera Feda te snažnog, 30-postotnog rasta S&P 500 indeksa prošle godine, ulagači se plaše korekcije cijena dionica na niže. Tim više jer kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu uvjerljivi.

Jučer je, doduše, Caterpillar izvijestio o boljim rezultatima nego što se očekivalo, pa je cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača teške mašinerije skočila gotovo 6 posto.

Međutim, cijena dionice Applea potonula je više od 6 posto, jer su rezultati tog tehnološkog diva razočarali ulagače.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE potonuo je 1,70 posto, na 6.550 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 posto, na 9.349 bodova, a pariški CAC 0,41 posto, na 4.144 boda.

25. travanj 2024 12:03