Tržište kapitala
StoryEditor

Cijene dionica sada premašuju stvarne rezultate kompanija

13. Kolovoz 2013.

Uz slabašan promet, na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeksi produbili minuse nakon prošlotjednih najvećih gubitaka od lipnja, dok je Nasdaq uspio završiti trgovanje u pozitivnom području, zahvaljujući rastu cijena dionica BlackBerryja i Applea.

Dow Jones indeks oslabio je jučer 5,83 boda ili 0,04 posto, na 15.419 bodova. S&P 500 indeks se spustio 0,12 posto, na 1.689 bodova, dok je tehnološki Nasdaq ojačao 0,27 posto, na 3.669 bodova.

Obujam trgovanja bio je slabašan, s manje od pet milijardi dionica koje su tijekom dana promijenile vlasnika, što je jedan od najnižih prometa od početka godine. U prosjeku na njujorškoj burzi dnevno 6,36 milijardi dionica promijeni vlasnika.

Mnogi su trgovci na godišnjem odmoru u kolovozu, a sezona objava korporativnih zarada bliži se kraju tako da tržište ulazi u uobičajenu sezonsku mirnu fazu. No, uz slabe promete tržište ima sklonost velikim oscilacijama.

Razočaravajući podatak o usporavanju japanskih gospodarskih aktivnosti u drugom tromjesečju, odmah po otvaranju Wall Streeta rezultirao je padom cijena dionica, no kasnije su vijesti iz BlackBerryja pomogle ublažiti gubitke.

Taj proizvođač pametnih telefona izvijestio je da je sastavio odbor koji će istražiti mogućnost njegove prodaje ili partnerstva. Cijena dionice skočila mu je za 10,5 posto, na 10,78 dolara.

Znatnije je porasla i cijena dionice Applea, za 2,8 posto, na 467,36 dolara, nakon što su neki mediji objavili da se očekuje redizajnirani iPhone u rujnu.

Ipak, analitičari ističu da je tržište već pomalo prenapregnuto.

-Cijene dionica sada premašuju stvarne poslovne rezultate kompanija- smatra Kim Forrest, analitičarka pri investicijskom društvu Fort Pitt Capital Group, dodajući kako i dalje procjenjuje da će S&P do kraja godine biti na 1.625 bodova.

Na europskim burzama cijene dionica u ponedjeljak su se kretale oko najviših razina u posljednja dva mjeseca.

Londonski Ftse indeks trgovanje je završio u minusu za 0,14 posto, na 6.574 boda, a pariški CAC 0,12 posto, na 4.071 bodu, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,25 posto, na 8.359 bodova.

25. travanj 2024 10:06