Tržište kapitala
StoryEditor

Cijene dionica skliznule s rekordnih razina

20. Rujan 2013.

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina, dosegnutih dan prije, kada je Fed poručio da će labavu monetarnu politiku zadržati sve dok se situacija u gospodarstvu ne poboljša.

Dow Jones oslabio je 40 bodova, ili 0,26 posto, na 15.636 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 posto, na 1.722 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,15 posto, na 3.789 bodova.

Jučer se trgovalo relativno mirno, a indeksi su blago oscilirali na rubu pozitivnog i negativnog područja, nakon euforije od prethodnoga dana, kada je američka središnja banka odlučila da programi kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedni 85 milijardi dolara mjesečno, ostaju nepromijenjeni.

Zadržavši krajnje labavu monetarnu politiku, Fed je ugodno iznenadio ulagače koji su očekivali smanjenje tih programa za 10 milijardi dolara mjesečno. No, oduševljenje je kratko trajalo.

„Nije neobično, bez obzira na okolnosti, da se nakon snažnog uspona ili pada tržište idućeg dana uravnoteži. Ulagači procjenjuju novonastalu situaciju“, kaže Keith Bliss, potpredsjednik u tvrtki Cuttone & Co.

I dok zadržavanje labave monetarne politike znači da će američka središnja banka i dalje ubrizgavati svježi, jeftin novac na financijska tržišta kako bi održala niske kamate i tako potaknula kreditiranje, smanjenje procjena Feda o rastu gospodarstva pokazuje da su dometi takve politike ograničeni.

Fed čeka nove podatke koji bi potvrdili da se američko gospodarstvo stabilno oporavlja, no plaši se da bi mu mogao naštetiti rast kamatnih stopa, koje su u uzlaznoj liniji još od svibnja, kada je predsjednik središnje banke Ben Bernanke prvi puta najavio da bi se poticaji mogli smanjiti.

U anketi Reutersa, od 17 analitičara njih devet očekuje da će Fed poticajne mjere početi smanjivati u prosincu, no većina poručuje da su njihove procjene vrlo nesigurne.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,01 posto, na 6.625 bodova, dok je frankfurtski DAX 0,67 posto, na 8.694 boda, a pariški CAC 0,85 posto, na 4.206 bodova.

16. travanj 2024 10:13