24. travanj 2015.

Čista dobit Googlea u proteklom kvartalu dosegnula 3,6 milijardi dolara

Prihodi Googlea porasli su u prvom tromjesečju 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 17,2 milijarde dolara, jer je rast prihoda od oglašavanja znatno nadmašio negativan utjecaj visokog tečaja dolara i pada cijena oglašavanja.

Prema poslovnom izvješću objavljenom u četvrtak, čista dobit tog tehnološkog diva dosegnula je u proteklom kvartalu 3,6 milijardi dolara, oko 4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, kada je iznosila 3,45 milijardi.

Pritom su prihodi od oglašavanja porasli za 11 posto na godišnjoj razini, na 15,5 milijardi dolara. Broj oglasa, ili plaćenih ‘klikova‘, porastao je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 13 posto, dok je prosječna cijena oglašavanja, ili ‘troška po kliku‘, pala za 7 posto.

Googleu, kao i mnogim drugim američkim kompanija, štetu nanosi i visok tečaj dolara, koji je u prvom tromjesečju porastao oko 9 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta. Premda su i prihodi i dobit nešto manji od očekivanja analitičara, cijena dionice Googlea porasla je više od 3 posto nakon objave poslovnih rezultata.

Istovremeno, i Microsoft je objavio financijsko izvješće za prvo tromjesečje. 

Prihodi Microsofta dosegnuli su u prvom tromjesečju 21,7 milijardi dolara, što je 6 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je dobit pala zbog visokog tečaja dolara i troškova reorganizacije. Prema izvješću tog tehnološkog diva, objavljenom u četvrtak, neto dobit mu je pala na 5 milijardi dolara, što je 12 posto manje nego u prvom tromjesečju prošle godine. Djelomice je to posljedica troška reorganizacije kompanije od oko 190 milijuna dolara, nakon što je Microsoft preuzeo mobilnu telefoniju finske Nokije.

Isto tako, dobit i prihodi pod pritiskom su visokog tečaja dolara, koji je u prva tri mjeseca ove godine porastao oko 9 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta, zbog čega padaju prihodi kompanije s inozemnih tržišta. Ako se isključi negativan utjecaj visokog tečaja dolara, prihodi Microsofta porasli su 9 posto, priopćio je taj softverski div.

U prvom je tromjesečju prodaja Windows programa proizvođačima kompjutora za instalaciju u osobna računala (PC) pala za 19 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, kada je prodaja snažno porasla jer je Microsoft prestao podržavati 14 godina stari XP operacijski sustav. No, pad tih prihoda nadoknađen je rastom prodaje Surface tableta, softvera za servere i ‘cloud computing‘.