14. kolovoz 2016.

Crobex indeksi dosegnuli najviše razine u godinu dana

lider.media
lider.media

Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna nastavili uspon, nakon blage korekcije u tjednu ranije, pa su dosegnuli najviše razine u godinu dana, pri čemu su u fokusu investitora bile turističke dionice. Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 0,91 posto, na 1.786 bodova, dosegnuvši novu najvišu razinu od kolovoza lani, dok je Crobex10 ojačao 0,5 posto, na 1.031 bod. Tijekom tjedna taj je indeks dosegnuo 1.033 boda, također najvišu razinu u godinu dana.

Redovni promet dionicama iznosio je 37 milijuna kuna, što je otprilike 4 milijuna više nego tjedan dana prije.

- Iza nas je vrlo miran tjedan na domaćem tržištu. Nakon blage korekcije u prethodnome tjednu, do koje je došlo nakon 5 tjedana rasta, prošloga tjedna nastavila se solidna izvedba Crobexa, no uz prosječni dnevni redovni promet od svega oko 6 milijuna kuna, kaže Tajana Štriga, mlađa analitičarka u odjelu Ekonomskih istraživanja Addiko banke.

U prva dva tjedna kolovoza redovni promet u prosjeku je dosezao 6,5 milijuna kuna, što je pad u odnosu na prethodnu godinu za 48 posto, a u odnosu na 2014. za 27 posto, dodaje Štriga.

- Pad prometa pod utjecajem je uvođenja poreza na kapitalnu dobit od ove godine, i općenito nedostatka objava iz korporativnog sektora koje bi potaknule trgovanje na burzi, napominje Štriga.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren turističkim dionicama. Dionicom Valamar Rivijere ostvareno je 3,75 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 1,53 posto, na 27,16 kuna, novu rekordnu razinu. Po likvidnosti slijedi dionica Ilirije, s prometom nešto većim od tri milijuna kuna, i skokom cijene za 13,63 posto, nadomak 1.250 kuna, također povijesno najvišu razinu. U fokusu investitora bila je i dionica HUP-a Zagreb, s ostvarenih 2,6 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 8,49 posto, na 2.300 kuna, najvišu razinu od 2008. godine.

Kako Štriga ističe, turistički sektor i dalje profitira zbog usmjerenosti turista na mirnije destinacije poput Hrvatske te stoga očekuje da će se pozitivni turistički trendovi i dalje nastaviti.

- Vjerujem da će kroz cijeli kolovoz trgovanje biti skromno. Izgledi za Crobex općenito su pozitivni zbog snažnog turizma i solidnih očekivanja vezanih uz rast gospodarstva. Rizik predstavlja očekivano usporavanje rasta glavnih trgovinskih partnera Hrvatske, što bi potencijalno moglo smanjiti zarade izvoznih kompanija, zaključuje Štriga.

Najveća dobitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Varteksa, sa skokom cijene za 23,4 posto, na 18,5 kuna. Znatnije dobitke ostvarile su i dionice Đure Đakovića, za 18,42 posto, na 54 kune, i Vupika, za 16,6 posto, na 34,99 kuna. S druge strane, najviše je pala cijena dionice Hidroelektre niskogradnje, za 11,65 posto, na 22 kune. Oštriji pad zabilježila je i dionica Tehnike, za 6,5 posto, na 360 kuna.

I na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, pri čemu su sva tri indeksa na Wall Streetu dosegnula rekordne razine. Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,2 posto, na 18.576 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,1 posto, na 2.184 boda, a Nasdaq indeks 0,2 posto, na 5.232 boda. Sva tri indeksa u četvrtak su dosegnula nove najviše razine u povijesti, no porasla je i zabrinutost investitora oko cjenovnih valuacija, s obzirom da poslovni rezultati kompanija nisu baš impresivni. Prema podacima Reutersa, odnos između cijene i zarade po dionici dosegnuo je najviše razine u najmanje 15 godina.

Najviše su prošloga tjedna porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za otprilike 6 posto jer su ponovno oživljene špekulacije o mogućem smanjenju proizvodnje. No, analitičari kažu kako mnoge zabrinjava rekordna razina cijena dionica, s obzirom da rast američkog gospodarstva nije impresivan, dok su poslovni rezultati kompanija anemični.