Tržište kapitala
StoryEditor

Crobex u plusu, uljepšavaju se portfelji

27. Rujan 2012.

Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks prekinuo je 5-dnevni negativni niz, ojačavši do podneva više od 0,7 posto, pri čemu je većina cijena dionica u plusu jer investitori uljepšavaju svoje portfelje uoči završetka tromjesečja.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,74 posto, na 1.694 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,52 posto, na 944 boda. Redovni promet iznosio je 4,5 milijuna kuna, što je otprilike pola milijuna više nego jučer u ovo doba.- Na kraju smo tromjesečja, a tada je uobičajeno uljepšavanje investicijskih portfelja. To je ponajviše zaslužno za današnji rast Crobexa, a i sutra zbog toga očekujem pozitivno trgovanje - kaže Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.Napominje da je proteklih dana na pad Crobexa ponajviše utjecala dionica Ine, kao što je i danas najzaslužnija za njegov rast.

Dionica Ine poskupjela je 2,42 posto, na 4.300 kuna, a do podneva se njome najviše i trgovali, tako da je ostvareno 1,23 milijuna kuna prometa. U većem fokusu investitora je i dionica Diokija. Do podneva je njome ostvareno 740,5 tisuća kuna prometa, a cijena joj je porasla 4,34 posto, na 18,5 kuna. Nakon višednevnih korekcija naniže, većina cijena dionica danas je u porastu. Po dobitcima se tako ističe dionica IGH, koja je poskupjela gotovo 6 posto, na 530 kuna. Institut IGH izvijestio je danas o pravomoćnoj sudskoj nagodbi po kojoj su Hrvatske autoceste obvezne IGH-u isplatiti 26,47 milijuna kuna.

Znatnije je porasla i cijena dionice Ingre, za 5,91 posto, na 4,3 kune. Cijena dionice HT-a, pak, stagnira oko 198 kuna, a dosad je njome protrgovano gotovo 210.000 kuna. I na europskim su burzama cijene dionica danas su ojačale nakon nedavnih korekcija. Trenutno su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC u plusu između 0,4 i 0,8 posto.- I na inozemnim burzama investitori uljepšavaju portfelje na kraju trećeg tromjesečja. Od listopada pa sve do kraja godine očekujem veliku volatilnot, ponajprije zbog objave poslovnih izvješća kompanija za treće tromjesečje - zaključuje Rinkovec.

16. travanj 2024 18:02