Tržište kapitala
StoryEditor

Crobex10 nadomak najviše razine u pola godine

26. Studeni 2012.

Na Zagrebačkoj se burzi na početku tjedna očekuje oprezno trgovanje, nakon osjetnog rasta cijena dionica prošloga tjedna, jer investitori čekaju nove vijesti iz domaćeg poslovnog sektora ili sa svjetskih tržišta, gdje su ulagači također suzdržani.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skočio je prošloga tjedna 1,66 posto, na 1.767 bodova, najvišu razinu od 7. studenoga, kada je na zatvaranju iznosio 1.776 bodova. Crobex10 porastao je, pak, 1,65 posto, na 999,78 bodova, i nadomak je 1.000 bodova, razine iznad koje je posljednjeg puta bio 4. svibnja. Redovni promet protekloga je tjedna iznosio 86,5 milijuna kuna, što je otprilike 15,5 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

-Protekloga je tjedna na domaćem tržištu dnevni promet u prosjeku iznosio oko 14 milijuna kuna, što se ponajviše može zahvaliti znatnoj transakciji dionicama Končar Elektorindustrije u petak. Kao i većina svjetskih indeksa, i Crobexi su u tom razdoblju znatnije porasli-, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Prošloga je tjedna najveći promet ostvaren dionicom Končar Elektroindustrije, više od 18 milijuna kuna, od čega je većina, oko 17 milijuna kuna, ostvarena u petak. Pritom joj je cijena porasla za 5,99 posto, na 650 kuna.

Končar je u četvrtak objavio da je s HT-om sklopio 60-ak milijuna kuna vrijedan ugovor o rekonstrukciji postojećeg objekta HT-a na Selskoj cesti u Zagrebu i njegovu opremanju u novi podatkovni centar. Od znatnijih prošlotjednih dobitnika ističu se i dionice Dalekovoda, koje su ojačale više od 10 posto, potom Petrokemije, s rastom od 9,4 posto, te Badela 1862 i Leda, s rastom od 6 posto, dodaje Špoljar.

Najveća gubitnica bila je, pak, dionica Diokija, čija se cijena spustila za 11,5 posto, te dionice građevinskog sektora – Viadukta, IGH i Ingre – s padom cijene između 7 i 8 posto.

-Na inozemnim su burzama prošloga tjedna ostvareni znatno veći dobici nego na Zagrebačkoj burzi, nakon niza pozitivnih vijesti - od početka pregovora američkog predsjednika Baracka Obame s demokratima i republikancima oko rješavanja problema ‘fiskalne litice‘, ohrabrujućih gospodarskih pokazatelja iz Kine i Njemačke, do početka predblagdanske kupovne groznice u SAD-u, što je potaknulo jačanje cijena dionica maloprodajnih i općenito cikličnih dionica-, navodi Špoljar.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 3,3 posto, dok je S&P 500 skočio 3,6, a Nasdaq indeks 4 posto. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,8 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 5,1, a pariški CAC 5,6 posto. Jutros se, pak, na azijskim i europskim burzama trguje oprezno, dok se čeka ishod današnjeg sastanka ministara financija eurozone o novoj tranši pomoći Grčkoj kako bi izbjegla bankrot.

-Trgovanje na inozemnim burzama danas bi moglo biti oprezno, jer trenutno nema važnijih objava. Investitorima bi smjernice mogla dati sutrašnja objava podatka o britanskom BDP-u te u srijedu narudžbe trajnih dobara u SAD-u. I na domaćem tržištu danas očekujem oprezno trgovanje, dok investitori čekaju nove vijesti iz poslovnog sektora te prate zbivanja vani-, zaključuje Špoljar.

04. svibanj 2024 13:05