Tržište kapitala
StoryEditor

Crobexi bi mogli stagnirati uz pozitivan predznak

22. Veljača 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, kao i na svjetskim tržištima, a u fokusu investitora bit će poslovni rezultati Atlantic grupe za prošlu godinu.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks jučer je oslabio 0,48 posto, na 1.921 bod, a Crobex10 0,39 posto, na 1.078 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 17,6 milijuna kuna, što je gotovo 7 milijuna manje nego dan prije.

-Nakon jučerašnje korekcije na niže, danas bi Crobexi mogli stagnirati uz pozitivan predznak, jer se i na inozemnim burzama smiruju dobitonosne prodaje-kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Očekuje mirnije trgovanje na kraju tjedna, dok će pažnju ulagača i dalje zaokupljati financijska izvješća kompanija.

-Ponajviše će u fokusu investitora biti financijsko izvješće Atlantic grupe- kaže Bešević Vlajo.

Nadzorni odbor AD Plastika jučer je prihvatio preliminarno financijsko izvješće za prošlu godinu te prijedlog o isplati dividende od 4 kune po dionici.

Ujedno, Termes grupa jutros je izvijestila da je u prošloj godini ostvarila 80,35 milijuna kuna neto dobiti, što je 35,24 posto više nego u 2011. godini.

Prema konsolidiranom nerevidiranom izvješću, ukupni prihodi te grupe, koja među ostalima obuhvaća Tvornicu šećera Osijek, dosegnuli su 876,32 milijuna kuna, što je 15,24 posto više nego preklani. Od toga je 82 posto prihoda ostvareno u segmentu šećera, 6 posto u segmentu proizvodnje mlijeka, 2,5 posto u segmentu tova svinja, a preostalih 9,5 posto ostvareno prodajom trgovačke robe.

Ukupni rashodi iznosili su 795,6 milijuna kuna, te su bili 22 posto veći.

Na inozemnim se burzama, pak, trguje oprezno. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer je nakon najnovijih podataka jasno da gospodarstvo eurozone neće izaći iz recesije tako brzo kako su se ulagači nadali.

Dow Jones oslabio je 0,34 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,63, a Nasdaq indeks 1,04 posto.

Ni podaci iz američkog gospodarstva ne ulijevaju sigurnost. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je prošloga tjedna više nego što se očekivalo, dok je podružnica Feda u Philadelphiji izvijestila da su poslovne aktivnosti u središnjem dijelu SAD-a u veljači pale na najnižu razinu u osam mjeseci.

Svi ti podaci, kao i vijest od prethodnoga dana da pojedini čelnici američke središnje banke zagovaraju smanjenje iznosa za program kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, snažno su pritisnuli tržište.

Jutros se na azijskim i europskim burzama trguje oprezno, nakon jučerašnjeg oštrog pada cijena dionica, jer nakon slabih gospodarskih podataka ulagači vjeruju da će američki Fed ipak nastaviti voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku.

-Prethodna dva dana inozemna tržišta padala su ponajviše zbog zabilješke sa sastanka Feda, u kojem je signalizirano da bi u drugoj polovini godine mogao biti smanjen ili obustavljen program otkupa državnih obveznica. Ipak, najnoviji makroekonomski pokazatelji daju nade investitorima da će Fed još održavati monetarnu politiku labavom. Stoga bi se danas na inozemnim burzama mogle utišati prodaje dionica- zaključuje Bešević Vlajo.

18. travanj 2024 16:25