Tržište kapitala
StoryEditor

Crobexi oko najnižih razina od početka godine

12. Prosinac 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje stagnacija Crobexa nedaleko najnižih ovogodišnjih razina jer nema poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva, dok je na inozemnim tržištima nastupila korekcija cijena dionica.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,16 posto, na 1.760 bodova, prekinuvši 4-dnevni negativni niz. Crobex10 porastao je, pak, 0,11 posto, na 986 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 9 milijuna kuna, što je otprilike 300.000 kuna više nego dan ranije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 3,3 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,43 posto, na 174 kune.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Lošinjske plovidbe, pri čemu joj je cijena skočila 15,6 posto, na 143 kune.

Veće gubitke, pak, zabilježio je građevinski sektor. Tako je cijena dionice IGH pala 13,2 posto, Viadukta 4,68 posto, Dalekovoda 2,23 posto, a Ingre za 1 posto.

 - Na domaćem tržištu nema ništa novog - promet stagnira oko 10 milijuna kuna, a Crobexi oko najnižih razina od početka godine. I danas očekujem slično trgovanje - kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Zasad nema poticajnih vijesti. Privatizacije Hrvatske poštanske banke (HPB) u ovoj godini neće biti.

Ministarstvo financija je početkom kolovoza objavilo javni poziv za prodaju dionica HPB-a u vlasništvu države, nakon čega je Vlada pozvala Erste i OTP banku da dostave svoje obvezujuće ponude.

Taj je rok istekao u ponedjeljak, 9. prosinca, a danas će se pred Vladom naći prijedlog odluke da se ne prihvati ponuda Erste banke za kupnju 99,13 posto dionica HPB-a.

Na inozemnim su burzama, pak, najvažniji indeksi nastavili kliziti. Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, najviše u posljednjih mjesec dana, jer se procjenjuje da je Fed korak bliže smanjenju poticajnih monetarnih mjera nakon što je u Washingtonu postignut dogovor o proračunu.

Dow Jones oslabio je 0,81 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,13, a Nasdaq indeks 1,4 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica zbog toga jutros pale, treći dan zaredom.

 - Ne čudi korekcija cijena dionica na inozemnim burzama, s obzirom da to da su najvažniji indeksi dosegnuli povijesne rekorde. Ostaje nada da se ta korekcija neće produbiti - navodi Nagy.

25. travanj 2024 19:10