Tržište kapitala
StoryEditor

Crobexi oslabili unatoč dobrim vijestima iz kompanija

08. Prosinac 2013.

Unatoč nizu vijesti koje su pozitivno utjecale na pojedine dionice, Crobex indeksi Zagrebačke burze prošloga su tjedna oslabili, drugi tjedan zaredom, što je djelomice posljedica negativnih kretanja na inozemnim tržištima.

Crobex indeks prošloga je tjedna skliznuo 0,38 posto, na 1.765 bodova, a Crobex10 0,25 posto, na 999 bodova.

Pritom je redovni promet iznosio 43,5 milijuna kuna, što je otprilike 18 milijuna manje nego tjedan dana ranije.

 - Na domaćem su tržištu i protekli tjedan indeksi blago oslabili, ponajviše pod utjecajem kretanja na inozemnim burzama. U proteklih pet dana Crobexi su jedino u srijedu bili u plusu, uz i nadalje skromnu likvidnost - kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 6,1 milijun kuna, pri čemu joj je cijena porasla 1,47 posto, na 174,14 kuna.

HT je u petak objavio da od idućega tjedna počinje nuditi uslugu opskrbe električnom energijom privatnim i poslovnim korisnicima, čime očekuje ostvarivanje dodatnih prihoda.

Najveći skok cijene ostvarila je dionica Lošinjske plovidbe, za čak 174 posto, na 111 kuna, uz promet od 2,6 milijuna kuna.

U tome razdoblju bilo je poslovnih vijesti koje su izazvale reakcije cijena kod pojedinih dionica, ponajviše u građevinskom sektoru.

 - Investitore je ohrabrila vijest da je koncesionar ZAIC, u kojem sudjeluje i Viadukt, preuzeo upravljanje zagrebačkom zračnom lukom te da uskoro počinje njezino proširenje, što bi moglo dati pozitivan impuls građevinskom sektoru -  ističe Mažurin.

Iz ZAIC-a je u petak objavljeno da je zatvorena financijska konstrukcija cijelog projekta, čija vrijednost doseže 331 milijun eura.

Cijena dionice Viadukta skočila je 32,3 posto, na 314,87 kuna, uz promet od 784.000 kuna.

Dionici Dalekovoda poticaj je, pak, dalo rješenje Visokog trgovačkog suda u Zagrebu da je uvažio žalbu Dalekovoda i ukinuo rješenje suca Trgovačkog suda Mislava Kolakušića o odbacivanju prijedloga predstečajne nagodbe za Dalekovod. Taj predmet sud je vratio na ponovni postupak koji će se provesti pred drugim sucem.

Cijena dionice Dalekovoda porasla je 8,75 posto, na 29,2 kune, uz promet od 2,9 milijuna kuna.

Dobro je odjeknula i vijest da je IGH na Trgovačkom sudu u Zagrebu sklopio predstečajnu nagodbu, čijim okončanjem su ispunjene pretpostavke za nastavak poslovanja te tvrtke.

Dionica IGH završila je tjedan na 160,15 kuna, što je 0,09 posto više nego u tjednu ranije, a njome je protrgovano 1,14 milijun kuna.

Znatno je porasla i cijena dionice Jadranke - za 32 posto, na 680 kuna - uz gotovo milijun kuna prometa. Rezultat je to objave tvrtke Beta Ulaganja u utorak da je za nju nastala obveza objave ponude za preuzimanje te lošinjske hotelske tvrtke te najavila da će u zakonom propisanim rokovima objaviti tu ponudu po cijeni od 700 kuna po dionici, što je cijena po kojoj je i stekla dionice Jadranke. Osnivač Beta Ulaganja je kompanija iz Rusije.

 - Od poslovnih vijesti, valja još istaknuti i ugovor Atlantic grupe o distribuciji proizvoda Unilevera na domaćem i slovenskom tržištu - navodi Mažurin.

Ugovor je, promatrajući ukupnu godišnju vrijednost prodaje portfelja na ovim dvama tržištima, vrijedan ukupno 32 milijuna eura.

Dionica Atlantic grupe ojačala je 0,87 posto, na 705,1 kunu, uz 1,9 milijuna kuna prometa.

 - Idućih dana očekujem da će u fokusu domaćih investitora i dalje biti zbivanja na inozemnim burzama. Likvidnost je vrlo niska, te ne daje prostora za znatnije pomake Crobexa - ocjenjuje Mažurin.

A na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 0,4 posto, na 16.020 bodova, a S&P 500 indeks 0,04 posto, na 1.805 bodova.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 1,5 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,5, a pariški CAC 3,9 posto.

Nakon osam tjedana neprestanog rasta, na Wall Streetu su cijene dionica pale jer svi posljednji podaci ukazuju na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva, pa se ulagači plaše da bi američka središnja banka mogla smanjiti poticajne monetarne mjere prije nego što se mislilo.

U studenome je u SAD-u broj zaposlenih porastao za 203.000, oko 20.000 više nego se očekivalo. Pritom je stopa nezaposlenosti pala sa 7,3 na 7 posto, najnižu razinu u pet godina.

Dobri podaci s tržišta rada ojačali su špekulacije na Wall Streetu da bi Fed već početkom iduće godine mogao zaoštriti monetarnu politiku.

 - Iako su američki makroekonomski pokazatelji u posljednje vrijeme bolji od očekivanja, na svjetskim burzama već neko vrijeme promatraju se kroz prizmu očekivanja da bi Fed uskoro mogao početi ukidati monetarne poticaje gospodarstvu, vjerojatno već od početka iduće godine. Na tom tragu je i u petak objavljeno ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u. I idućih dana kretanja na inozemnim burzama bit će pod utjecajem špekulacija investitora o budućim potezima Feda - zaključuje Mažurin.

20. travanj 2024 09:58