Tržište kapitala
StoryEditor

Crobexima treba jači poticaj

29. Siječanj 2013.

Uz smanjenu likvidnost, i danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje stagnacija Crobexa, jer nakon njihova snažnog rasta od početka godine, investitori su oprezni uoči skorašnjeg početka objave financijskih izvješća domaćih kompanija.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobexi su i jučer stagnirali, uz nizak promet. Tako je Crobex ojačao 0,06 posto, na 1.903 boda, Crobex10 0,01 posto, na 1.067 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,33 milijuna kuna, što je oko 4 milijuna manje nego u petak.

-Vjerojatno će se i danas nastaviti stagnacija na domaćem tržištu, uz smanjenu likvidnost, jer su investitori oprezni pred skorašnju objavu financijskih izvješća domaćih kompanija. U fokusu investitora bit će uobičajeno najlikvidnije dionice- kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Nalikvidnija, s 3,22 milijuna kuna prometa, jučer je bila dionica HT-a. Cijena joj je ojačala 0,4 posto, na 219,9 kuna, što je njezina najviša razina od 13. ožujka 2012. godine. HT je najavio objavu financijskih izvješća za 14. veljače.

-S obzirom na uzlet Crobexa od početka godine, za nastavak njihova daljnjeg uspona trebat će nam nešto snažniji poticaji- smatra Franin. Od početka godine Crobex je u plusu 9,3 posto, a Crobex10 9,9 posto.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u prosincu prošle godine.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja skliznula za 5,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 4 do 6,9 posto.

Pokažu li se procjene točnima, bio bi to veći pad proizvodnje nego u studenome, kada je skliznula za 4,3 posto.

Na inozemnim burzama trguje se oprezno. Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks blago pao, nakon osam dana neprestanog rasta, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući oporavku dionice Applea.

Dow Jones oslabio je 14 bodova, ili 0,10 posto, na 13.881 bod, a S&P 500 indeks 0,18 posto, na 1.500 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,15 posto, na 3.154 boda.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, nakon četiri dana pada, no ulagači su oprezni uoči novih makroekonomskih podataka i odluka čelnika američkog Feda.

Naime, oporavak američkog gospodarstva potaknuo je špekulacije da bi središnja banka mogla početi razmišljati o postupnom odustajanju od agresivno labave monetarne politike.

Stoga se s nestrpljenjem očekuje priopćenje Feda u srijedu, nakon dvodnevne sjednice njegovih čelnika. Istoga dana bit će objavljena prva procjena američkog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju, dok u petak slijedi izvješće o zaposlenosti u SAD-u.

-Na inozemnim burzama očekujemo nastavak pozitivnog raspoloženja zbog dobre sezone objave financijskih izvješća. Ipak, investitori su sve više na oprezu, jer strahuju da bi Fed mogao uskoro odlučili zaoštriti monetarnu politiku-zaključuje Franin.

25. travanj 2024 03:36