Tržište kapitala
StoryEditor

Dalekovod poletio, Petrokemija potonula gotovo 6 posto

22. Srpanj 2013.

Dok investitori čekaju objavu polugodišnjih financijskih izvješća domaćih kompanija, na Zagrebačkoj burzi danas je obujam trgovanja vrlo slab, Crobexi su u blagom minusu, dok se po dobitku izdvaja dionica Dalekovoda, sa skokom cijene za 20 posto.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,11 posto, na 1.848 bodova, a Crobex10 0,22 posto, na 1.039 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 1,8 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Adrije, u visini od 487.000 kuna. Cijena joj je ojačala 1,34 posto, na 159,89 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 376.000 kuna. Cijena joj je oslabila 0,97 posto, na 183 kune. "Promet je vrlo slab, što je uobičajeno na početku tjedna, i to u ljetnom razdoblju. Investitori su oprezni pred objavu financijskih izvješća domaćih kompanija za prvu polovinu godine, koja se očekuju u drugoj polovini ovog i početkom sljedećeg tjedna. U fokusu investitora danas su dionice Valamar Adrije i HT-a“, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

U mirnom trgovanju, po dobitku ističe se dionica Dalekovoda, čija je cijena porasla za 20 posto, na 27 kuna, uz promet od 86.000 kuna. Današnja skupština Dalekovoda trebala bi donijeti odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala radi pokrića akumuliranih gubitaka smanjenjem nominalnog iznosa dionica sa sto na deset kuna, potom o povećanju temeljnog kapitala ulozima u pravima, unosom tražbina vjerovnika predstečajne nagodbe u temeljni kapital do najvećeg iznosa od 9,2 milijuna kuna. Također, skupština bi trebala Upravi dati odobrenje da u roku od pet godina poveća temeljni kapital ulozima u novcu za iznos do 60 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica.

Sutra je, pak, trebalo biti održano ročište za sklapanje predstečajne nagodbe nad Dalekovodom. No, jutros je na Internet stranicama Trgovačkog suda u Zagrebu objavljeno da se ročište za sklapanje predstečajne nagodbe nad Dalekovodom sutra neće održati. Sudac tog suda Mislav Kolakušić utvrdio da pojedine odredbe Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi (ZFPN) nisu suglasne s Ustavom te će tražiti ocjenu njihove ustavnosti te je odredio zastajanje u postupku sklapanja predstečajne nagodbe nad Dalekovodom. Istodobno, znatniji gubitak bilježi dionica Petrokemije, čija se cijena spustila 5,58 posto, na 208,4 kune.

23. travanj 2024 17:29