Tržište kapitala
StoryEditor

Debakl Facebooka ohladio tvrtke od IPO-a

28. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Broj inicijalnih javnih ponuda dionica (IPO) u svijetu ove je godine pao na najniže razine u proteklih pet godina.

Kombinacija globalne ekonomske nesigurnosti i golemog debakla Facebookova IPO-a, otjerao je dobar dio kompanija sa primarnog tržišta kapitala, piše Bloomberg. Tijekom ove godine kroz IPO-e globalno je prikupljeno 112 milijardi dolara. Inicijalne prodaje dionica u zapadnoj Europi pale su za trećinu u odnosu na 2011. godinu, dok su IPO-i u Aziji prepolovljeni ponajviše zbog zabrinutosti oko stanja u kineskoj ekonomiji. Situacija na primarnom dioničkom tržištu u SAD-u ostala je gotovo nepromijenjena u odnosu na prošlu godinu sa oko 41 milijardom dolara svježeg kapitala prikupljenog kroz IPO-e.

Mogućnost proračunskih rezova od 600 milijardi dolara i viših poreza u SAD-u, koji bi u kombinaciji mogli uzrokovati novu recesiju, neće se pozitivno odraziti na tržišta kapitala niti u idućoj godini. Tek slabu mogućnost promjene negativnog trenda analitičari Credit Suissa vide u slučaju da se Amerikanci dogovore oko proračunskih rezova i izbjegnu famoznu fiskalnu liticu. IPO-i u SAD-u ove godine nisu pali upravo zbog 16 milijardi dolara vrijedne inicijalne ponude Facebooka, što je ujedno bio i najveći IPO bilo koje tehnološke kompanije u povijesti. Međutim, ubrzo nakon listanja dionica na tržištu njihova je vrijednost pala 32 posto, zbog čega su mnoge kompanije odgodile planirane javne ponude i okrenule se privatnim investitorima.

- U mnogim kompanijama na globalnoj razini zaključili su da njihovi poslovni rezultati ne prikazuju pravu vrijednost tvrtke. Zbog toga su odgođeni brojni IPO jer su čelnici tvrtki zaključili da je bolje najprije popraviti poslovne rezultate kako bi si ujedno i osigurali bolju valuaciju dionica, kazao je za Bloomberg ekonomist švicarskog UBS-a.

Što se javnih ponuda dionica u Europi tiče, četvrti kvartal ove godine bio je najživahniji unatoč novoj recesiji u koju je regija eurozone zapala. Međutim, obujam prikupljenog kapitala nije niti polovica iznosa koji se prikupljao prije krize, tj. 2007. godine. Najaktiviniji sektor bili su telekomi – njemačka podružnica Telefonice prikupila je 1,45 milijardi eura u kolovozu, dok je ruski teleoperater MegaFon skupio 1,8 milijardi eura svježeg kapitala.

Veliki IPO-i telekomunikacijskih kompanija očekuju se u idućoj godini. Naime, Telefonici treba još šest milijardi eura za poslovanje u srednjoj Americi, dok Deutsche Telekom razmatra prodaju svojeg udjela u France Telecomu. Osim toga, na listi za privatizaciju nalazi se i britanska državna pošta Royal Mail.

26. travanj 2024 02:43