Tržište kapitala
StoryEditor

Deset dionica Crobexa bez ijedne transakcije

13. Prosinac 2012.

Na Zagrebačkoj burzi indeksi su i danas u minusu, šesti dan zaredom, uz slabi promet, pri čemu sa čak 10 sastavnica Crobex indeksa još nije obavljena niti jedna transakcija.

Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,06 posto, na 1.726 bodova, a Crobex10 0,26 posto, na 968 bodova. U proteklih 6 dana Crobex je potonuo 2,27 posto, a Crobex10 3 posto, te su oba indeksa izbrisala sve dobitke od početka godine. Redovni promet iznosio je 4,2 milijuna kuna, što je otprilike 1,3 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

- Trgovanje je vrlo mirno; sa čak 10 dionica iz sastava Crobexa još nije obavljena niti jedna transakcija. U nešto većem fokusu investitora tek su dionice Leda i HT-a - ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar. Kako dodaje, ne čudi ovakva situacija na dioničkom tržištu, s obzirom da nema poticaja iz makroekonomske sfere koji bi potaknuli oporavak burze, ocjenjuje Rinkovec.

Do podneva najveći promet ostvaren je dionicom Leda, 1,84 milijuna kuna. Cijena joj je skočila 5,17 posto, na 7.600 kuna. Milijunski promet ostvaren je još i dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena oslabila 0,36 posto, na 199.59 kuna.

Prometi iznad 100.000 kuna ostvareni su još i dionicama Adrisa te Ine. Pritom je cijena povlaštene dionice Adrisa oslabila 0,06 posto, a redovne porasla 2,14 posto, dok je cijena dionice Ine pala 1,9 posto.

Od gubitnika izdvajaju se još dionice Ingre, čija je cijena pala 2,24 posto, te Dalekovoda, 1,93 posto, Istodobno, po dobitku ističu se dionice Viadukta, koje su poskupjele 3 posto.

Na europskim su burzama cijene dionica jutros blago oslabile jer su zbog strahovanja ulagača od ‘fiskalne litice‘ nove monetarne mjere Feda za poticanje gospodarstva pale u drugi plan. Trenutno su pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX u minusu između 0,01 i 0,36 posto.

- Nakon tri tjedna uzleta cijena dionica, na inozemnim burzama danas su uslijedile korekcije. Prosinac je mjesec kada obično cijene dionica rastu, jer su investitori skloni uljepšavati portfelje prije kraja godine. Ipak, pomalo začuđuju visoke razine na kojima se pojedini burzovni indeksi nalaze, s obzirom na neizvjesnosti u vezi fiskalne litice - zaključuje Ronkovec.

23. travanj 2024 10:16