Tržište kapitala
StoryEditor

Deset "Šokantnih prognoza" Saxo Banke za 2016.

16. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Saxo Banka, specijalizirana banka za online trgovanje i ulaganje, objavila je danas godišnju listu "Šokantnih prognoza" za nadolazeću godinu.

Radi se o deset neočekivanih, ali možda i podcijenjenih, događaja koji mogu značajno utjecati na financijska tržišta u 2016. godini. Pretpostavke se odnose na različita tržišta i države, od toga da će cijena nafta drastično porasti na 100 dolara za barel do jednoroga iz Silicijske doline koji će se vratiti u mit iz kojeg su potekli. Tu su i tvrdnje da će ruska rublja ojačati za 20 posto u odnosu na košaricu dolar/euro, Olimpijske igre pospješit će turbo-pogon brazilskog oporavka dok će se korporativne obveznice "rastopiti".

- Približavamo se kraju paralize paradigmom koja je dominirala politikom i činila okosnicu odgovora na globalnu financijsku krizu. Propalo je kvantitativno popuštanje kao i druge intervencionističke forme. Kina se mijenja, a geopolitičke tenzije jače su nego ikada. Granični trošak novca raste, kao i volatilnost i nesigurnost. U takvom okruženju odredili smo prognoze za nadolazeću godinu, komentira Steen Jakobsen, glavni ekonomist Saxo Banke.

- "Šokantne prognoze" Saxo Banke i dalje su pokušaj pronalaska deset relativno kontroverznih i nepovezanih ideja koje ipak mogu potpuno poremetiti ulagački svijet. Drago nam je da "Šokantne prognoze" potiču debatu i maštu naših ulagača jer je upravo rasprava i promišljanje suprotno dominantnim trendovima dio tradicije u Saxo Banci, kako bi se zajedno više usmjerili upravo na ono nedokučivo i neshvatljivo.

1. Smjer za valutni par EURUSD? To je 1,23…

Europa ima ogroman suficit tekućeg računa, a slabija inflacija trebala bi, po makroekonomskoj logici, značiti i jaču valutu, a ne slabiju. Utrka prema dnu napravila je puni krug što znači da smo ponovno na slabijem dolaru kao direktnoj posljedici politike kamatnih stopa u SAD-u.

2. Ruska rublja porasla za 20 posto do kraja 2016. godine

Do kraja 2016. povećanje potražnje za naftom i Fed-ovo povećanje kamatnih stopa u neprimjereno sporom ritmu, donijeli su rast vrijednosti ruske rublje za oko 20 posto nasuprot košarice dolar/euro.

3. ‘Prizemljeni‘ jednorozi iz Silicijske doline

Nadolazeća će godina u Silicijskoj dolini biti slična 2000., sa sve više start-upa koji odgađaju monetizaciju i realistične poslovne modele u želji da dođu do novih korisnika i dosegnu kritičnu masu.

4. Olimpijske igre bit će ‘turbo-pogon‘ brazilskom oporavku, zemlji predvodnici tržišta u razvoju

Stabilizacija, namjenske investicija i potrošnja vezana uz olimpijske igre te umjerene reforme preokrenut će raspoloženje u Brazilu, a jeftinije lokalne valute potaknut će izvoz u tržištima u razvoju. To će rezultirati izvrsnom godinom za dionice u tim državama, a kretat će se bolje od obveznica i tržišta dionica u drugim državama.

5. Demokrati zadržali poziciju predsjednika u SAD-u, preuzimaju i Kongres u 2016.

Republikanci su se iz snažne grupacije pretvorili u slabiće jer im interna previranja o budućnosti stranke stvaraju sve dublji raskol. Demokrati su ih stoga pomeli na izborima, uz uspješnu kampanju ‘izađi i glasaj‘ usmjerenu na Milenijalce koji su pohrlili na biračka mjesta, nezadovoljni bezizlaznom političkom situacijom i lošim prognozama za tržište rada tijekom proteklih osam godina.

6. Metež među članicama OPEC-a vratio naftu na 100 dolara za barel

OPEC-ova košarica sirove nafte pala je na najnižu razinu od 2009. godine i sve je veći nemir među slabijim, ali i bogatijim članicama kartela oko strategije ‘proizvodi i zavladaj‘. Napokon se nazire dugo očekivano usporavanje proizvodnje među nečlanicama OPEC-a. Ohrabreni takvim okruženjem, OPEC je zaskočio tržište smanjenjem proizvodnje. Cijena sirove nafte odmah se oporavila, s ulagačima koji se otimaju da ponovno uđu i igru s long pozicijama, pa se na obzoru nazire cijena od 100 dolara za barel.

7. Srebro razbilo ‘zlatne okove‘ s oporavkom od 33 posto

Srebro će u 2016. postati glavni plemeniti metal od povjerenja. Industrija će povećati potražnju za tim metalom kako će sve više jačati politički trendovi za smanjenjem emisija ugljičnog dioksida, posebno zbog upotrebe srebra u proizvodnji solarnih ćelija. Srebro će se zbog toga oporaviti za trećinu, s ostalim metalima daleko iza sebe.

8. Agresivni Fed doveo globalno tržište korporativnih obveznica do raspada

Kraj 2016. donijet će zaokret u politici Feda, a Janet Yellen zaoštrit će retoriku i započeti seriju agresivnog povećanja kamatnih stopa što će dovesti do rasta prinosa i time ozbiljnom rasprodajom na svim važnijim tržištima obveznica. Kako su gotovo nestali udjeli bankarskih i brokerskih bilanci namijenjenih za trgovanje obveznicama, nestao je ključni dio za funkcioniranje tržišta. Nastalu situaciju tržište je prekasno uočilo i ulagači usmjereni na kupovinu počinju panično rasprodavati udjele jer im napredni modeli rizika pokazuju zvono za uzbunu.

9. El Nino potaknuo inflacijski udar

U 2016. se očekuje rekordno snažni El Nino zbog čega će nedostajati vlage u brojnim područjima jugoistočne Azije uz sušu u Australiji. Niski prinosi poljoprivrednih roba srezat će isporuku u trenutku još uvijek rastuće potražnje zahvaljujući globalnoj ekonomskoj ekspanziji. Rezultat će biti udar od gotovo 40 posto na Bloombergov Agriculture Spot Index, uz dodatni pritisak na inflaciju.

10. Sektor luksuzne robe propao zbog nejednakosti

Suočeni sa sve većom nejednakošću i stopom nezaposlenosti iznad deset posto, Europa razmišlja o uvođenju osnovnog dohotka kako bi svim građanima zajamčila ispunjenje nužnih životnih potreba. U egalitarnom društvu koje ističe sasvim druge vrijednosti, potrebe za luksuznom robom u drastičnom su padu i taj cijeli sektor propada.

 

25. travanj 2024 10:51