Tržište kapitala
StoryEditor

Dionica AD Plastika jedina s milijunskim prometom

04. Svibanj 2012.

Uz slabašan obujam trgovanja, na Zagrebačkoj burzi indeksi su do podneva stagnirali, a nešto življe trgovanje moguće je u drugom dijelu dana, nakon objave podatka o zaposlenosti u SAD-u koji bi trebao dati smjernice investitorima na inozemnim burzama.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,19 posto, na 1.817 bodova, dok je Crobex10 bio u plusu 0,2 posto, na 997 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 4,2 milijuna kuna, što je otprilike kao i jučer u ovo doba. - Jučerašnji nizak promet nagovijestio je slab obujam trgovanja i danas, budući da zasad nema vijesti koje bi potaknule investitore na življu aktivnost. Moguće je da će u drugom dijelu dana trgovanje ponešto živnuti, nakon objave ključnog podatka o zaposlenosti u SAD-u koji bi trebao investitorima na inozemnim burzama dati nove smjernice, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.Na inozemnim burzama vlada oprez jer danas će biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u u proteklome mjesecu. Očekuje se da će pokazati rast broja zaposlenih za 160.000, dok bi stopa nezaposlenosti mogla stagnirati na 8,2 posto. Na domaćem tržištu jedina s milijunskim prometom zasad je dionica AD Plastika, s ostvarenih 1,45 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 1 posto, na 124,2 kune.Po visini prometa slijedi dionica HT-a, s ostvarenih 598.000 kuna, pri čemu joj cijena stagnira na 207 kuna. Od većih cjenovnih oscilacija, po dobitku od 3,24 posto ističe se dionica Luke Rijeka, a po gubitku od 3,32 posto dionica Dalekovoda.Od poslovnih vijesti, Ericsson Nikola Tesla izvijestio je danas da je s HT Mostarom ugovorio proširenje postojeće mobilne mreže u 2G i 3G dijelu, vrijedno 36 milijuna kuna. Cijena te dionice blago je ojačala, 0,17 posto, na 1.285,88 kuna, uz promet od 274.000 kuna.Ujedno, Viadukt je priopćio da je potpisao s tvrtkom Autocesta Zagreb-Macelj ugovor za obnovu dijela kolnika autoceste Zagreb-Macelj, vrijedan 15,3 milijuna kuna s PDV-om. Cijena te dionice ojačala je 0,43 posto, na 280 kuna, uz promet od tek 25.200 kuna.Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u ožujku nominalno porastao za 1,1 posto, dok je realno pao za 1,1 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.To je prvi pad potrošnje u ovoj godini, nakon što je u siječnju porasla za 1,9, a u veljači za 1,1 posto. Podatak je i slabiji nego što se očekivalo.Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku su očekivali pad potrošnje za 0,9 posto. Pritom su se njihove procjene kretale od rasta za 0,5 posto do pada za 2,5 posto.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

22. travanj 2024 20:59