18. studeni 2013.

Dionica Diokija i danas predvodi dobitnike na Burzi

Uz već uobičajeno nizak promet, indeksi Zagrebačke burze oko podneva su bili u minusu, pri čemu se po padu cijene ističu dionice Ine i Belja, a po skoku dionice Diokija.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,27 posto, na 1.740 bodova, na razini na kojoj je završio prošlu godinu.

Istodobno, Crobex10 oslabio je 0,45 posto, na 981 bodu. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 2,7 milijuna kuna, što je otprilike 1,2 milijuna više nego u petak u ovo doba.

 - Domaće tržište i danas bilježi, sad već standardno nizak promet, uz fokus investitora na najlikvidnija izdanja. Od značajnijih objava u Hrvatskoj, u četvrtak će biti objavljen podatak o nezaposlenosti za listopad - kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Milijunski promet ostvaren je jedino dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena oslabila 0,22 posto, na 170,15 kuna.

Po likvidnosti, slijedi dionica Diokija, s prometom od 295.000 kuna. Po skoku cijene za gotovo 32 posto, na 9,10 kuna, najveća je današnja dobitnica. Znatniji rast bilježi i dionica Đure Đaković Holdinga, za 6,65 posto, na 67 kuna.

Za pad Crobexa najzaslužnije su dionice Ine i Belja. Dionica Ine oslabila je 1,23 posto, na 3.650 kuna, a Belja za 3,39 posto, na 48,2 kune. A nakon šest tjedana rasta, i na europskim burzama danas vlada oprez, dodaje Medić.

Londonski Ftse indeks oko podneva bio je u plusu 0,36 posto, a frankfurtski DAX i pariški CAC oko 0,5 posto.

 - Od važnijih makroekonomskih objava koje bi mogle signalizirati daljnji smjer kretanja tržišta i očekivanja vezano za poticajnu monetarnu politiku u SAD-u, danas očekujemo objavu podatka o industrijskoj proizvodnji, a u srijedu podatke o inflaciji i maloprodaji u SAD-u za listopad - zaključuje Medić.