Tržište kapitala
StoryEditor

Dionica HT-a pala na 209 kuna

20. Travanj 2012.

Na Zagrebačkoj burzi u najvećem fokusu investitora danas je dionica HT-a, čiji je cjenovni pad za više od tri posto povukao Crobexe oko pola postotnog boda u minus.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,51 posto, na 1.820 bodova, a Crobex10 0,49 posto, na 996 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,15 milijuna kuna, što je otprilike kao i jučer u ovo doba. Najlikvidnija je zasad dionica HT-a. Njome se trguje još samo danas s pravom sudjelovanja u isplati drugog dijela dividende, a dosad je ostvarila gotovo 2 milijuna kuna prometa, pri čemu joj je cijena oslabila 3,13 posto, na 209 kuna.- Dionica HT-a danas je glavni uteg Crobexu. U najvećem je fokusu investitora uslijed nastupa ex-dividend daya u ponedjeljak, odnosno trgovanja njome bez prava sudjelovanja u isplati drugog dijela dividende. Dio investitora već se pozicionirao za njezinu prodaju. Ipak, najveći pritisak na njezinu cijenu očekuje se u ponedjeljak, i to prema razini od 205 do 206 kuna. Na ostatku tržišta situacija je mirna, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.HT je 27. veljače isplatio predujam dividende u iznosu od 11,07 posto, a preostali iznos od 11,07 kuna po dionici isplatit će na dan održavanja Glavne skupštine – 25. travnja.Nakon što je cijena te dionice dotaknula 27. ožujka 205 kuna, uslijed pozicioniranja investitora za isplatu ostatka dividende popela se na 218 kuna, odnosno otprilike za iznos drugog dijela dividende. Otad postupno pada njezina cijena.Milijunski promet zasad bilježi i dionica Belja. Uz porast cijene za 1,76 posto na 86,6 kuna, među nalikvidnijim izdanjima ostvarila je najveći cjenovni dobitak.Od većih gubitnika, pak, izdvaja se dionica Tehnike, kojoj je cijena pala za 4,25 posto, te Diokija, za 3,79 posto.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

02. svibanj 2024 00:10