Tržište kapitala
StoryEditor

Dionica HT-a približila se 200 kuna, slijedi otpor?

26. Ožujak 2012.

Na Zagrebačkoj se burzi na početku tjedna očekuje mirno trgovanje, dok ulagači prate situaciju na europskim tržištima, a u njihovu fokusu mogla bi se naći i dionica Petrokemije zbog najavljene privatizacije.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast. Crobex indeks pao je prošloga tjedna 2,19 posto, na 1.803 boda, dok je Crobex10 skliznuo 1,75 posto, na 990 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 122,6 milijuna kuna, što je otprilike 22 milijuna kuna manje nego prethodnoga tjedna.

- Pod pritiskom dobitonosnih prodaja i negativnih kretanja na svjetskim burzama, izazvanih razočaravajućim podacima o industrijskoj aktivnosti u Kini i eurozoni, Crobex indeks spustio se prošloga tjedna na 1.803 boda. Domaće ulagače razočarali su i najnoviji makroekonomski podaci. Osim pada građevinskih aktivnosti 34. mjesec zaredom, investitore je zabrinuo i podatak o stopi registrirane nezaposlenosti, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj u veljači dosegnula 20,1 posto, najvišu razinu od travnja 2003. godine.Na domaćem tržištu kapitala najveći je promet prošloga tjedna ostvaren dionicom HT-a, 19,6 milijuna kuna. Cijena joj je potonula 4,65 posto, na 206 kuna, što je njena najniža razina još od kraja travnja 2009. godine.- Cijena dionice HT-a približila se psihološkoj razini od 200 kuna, na kojoj očekujemo veći otpor. Stoga je moguća stabilizacija cijene te dionice, koja je pala u 10 od proteklih 11 trgovinskih dana, kaže Perić. Po likvidnosti slijedi dionica Petrokemije, s prometom od 12,6 milijuna kuna, i rastom cijene za 8,06 posto, na 228 kuna. Posljedica je to medijskih napisa da bi Vlada do kraja godine mogla privatizirati tu kutinsku tvrtku. - Nešto veći fokus investitora na dionicu Petrokemije može se očekivati i ovoga tjedna, jer mediji špekuliraju da je odlazak prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića u Rusiju povezan s privatizacijom Petrokemije. Na to je jučer oštro reagirao sindikat u Petrokemiji, poručivši da se moguća privatizacija radi iza njihovih leđa. Ostaje za vidjeti rasplet ove situacije te kakva će biti reakcija investitora, kaže Perić.

20. travanj 2024 03:40