Tržište kapitala
StoryEditor

Dionica Petrokemije u blagom plusu

15. Svibanj 2013.

Na Zagrebačkoj bi burzi Crobexi danas mogli pratiti kretanje indeksa na europskim burzama, gdje se očekuje reakcija na podatke o gospodarstvu eurozone u prvom tromjesečju, a u fokusu domaćih ulagača mogle bi se naći dionice Ericssona Nikole Tesle i AD Plastika.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,4 posto, na 1.926 bodova, a Crobex10 0,74 posto, na 1.084 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 10,6 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego prethodnog dana.

Najveći doprinos rastu Crobexa dale su dionice Atlantic Grupe, čija je cijena porasla 1,59 posto, potom Ine, 2,38 posto, te AD Plastika, 4,2 posto.

Znatan rast cijene dionice AD Plastika potaknula je vijest o potpisu ugovora s brokerskom kućom Interkapital vrijednosni papiri o specijalističkoj trgovini dionicom, čime navedena dionica dobiva drugog tzv. ‘market makera‘.

-Aktivnost investitora na domaćem tržištu vrlo je slaba, pa bilježimo niske promete uz stagnaciju ili pad cijena dionica. Na takav razvoj situacije utjecali su i poslovni rezultati domaćih kompanija za prvo ovogodišnje tromjesečje, koji očito nisu ispunili očekivanja investitora-ističe Mirko Matić, broker u Centar banci.

Iako je u posljednje vrijeme korelacija između kretanja na Zagrebačkoj burzi i inozemnim tržištima iznimno mala, Matić napominje kako je važno istaknuti da su danas objavljeni podaci o njemačkom i francuskom BDP-u bili blago ispod očekivanja ekonomista.

Najveće europsko gospodarstvo, Njemačka u prvom je tromjesečju zabilježilo rast BDP-a na tromjesečnoj razini za 0,1 posto, što je ispod očekivanja ekonomista, koji su u prosjeku je očekivali rast na razini tromjesečja od 0,3 posto.

Istodobno, francusko je gospodarstvo ponovno utonulo u recesiju, zabilježivši pad BDP-a za 0,2 posto u prvom ovogodišnjem tromjesečju. To je također slabiji podatak od očekivanja, jer su ekonomisti u anketi Reutersa očekivali pad francuskog gospodarstva za 0,1 posto.

-Slabiji od očekivanja podaci o BDP-u Njemačke i Francuske mogli bi negativno utjecati na kretanja na europskim burzama. Podaci o gospodarstvu eurozone očekuju se tijekom dana, a poslijepodne podaci o američkoj industrijskoj proizvodnji-kaže Matić.

Ističe da bi na domaćem tržištu u većem fokusu investitora mogla ponovno biti dionica Ericssona Nikole Tesle, zbog skorašnjeg nastupa ‘ex-dividend daya‘.

Ericsson NT isplaćuje dividendu u bruto iznosu od 170 kuna po dionici, što implicira bruto dividendni prinos od 11,11 posto. Datum ‘ex-dividenda‘ je 17. svibnja.

-Zanimljiva vijest je i potpisivanje ugovora o obavljanju specijalističke trgovine dionicom AD Plastika, što bi dugoročno moglo utjecati na povećanje likvidnosti kod te dionice i smanjivanje implicitnih troškova trgovanja njome- zaključuje Matić.

Tjednik Globus, pak, danas piše o strategiji privatizacije kutinske Petrokemije, koja podrazumijeva ulazak strateškog partnera, smanjenje radnika za trećinu u idućih pet godina, dok bi se u modernizaciju uložilo 500 milijuna kuna.

Izvor iz Vlade za Globus navodi da je još rano govoriti o kandidatima, ali očekuje se jedan veliki ruski igrač koji bi prije ljeta trebao doći u posjet Hrvatskoj. Izvor je naveo i da država nastoji zadržati kontrolni paket, dakle 25 posto plus dionicu.

Dionica Petrokemije porasla je 0,81 posto te joj je posljednja cijena u 10:15 bila 228,9 kuna.

26. travanj 2024 18:54