12. rujan 2012.

Dionica Vupika ostvarila znatniji rast cijene

Na Zagrebačkoj burzi indeksi su danas u blago pozitivnom području, no trgovanje je vrlo mirno jer nema poslovnih vijesti koje bi oživjele tržište.

Crobex indeks oko 12,00 sati bio je u plusu 0,3 posto, na 1.698 bodova, a Crobex10 0,47 posto, na 927 bodova. Redovni promet dosegnuo je 3,22 milijuna kuna, što je za otprilike 1,2 milijuna više nego jučer u ovo doba.- Na domaćem tržištu indeksi su danas blago pozitivni, a trgovanje je prilično mirno, jer nema važnijih domaćih vijesti. Na svjetskim burzama tijekom prijepodneva oprezno se trgovalo dok su investitori čekali odluku ustavnog suda njemačke o zakonitosti uspostave fonda za stabilizaciju eurozone, a potom su najvažniji europski indeksi znatnije ojačali - kaže Nigela Bubalo, brokerica u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom HT-a, 953.000 kuna, pri čemu joj cijena stagnira na 199 kuna. Slijedi dionica Zagrebačke banke, sa 400.000 kuna prometa i padom cijene za 0,94 posto, na 38 kuna. Među likvidnijim izdanjima, po padu cijene za 3,12 posto na 201,5 kuna izdvaja se dionica Diokija. Znatniji rast cijene, pak, ostvarila je dionica Vupika, i to za 4,06 posto, na 102,07 kuna.Od burzovnih vijesti, stečajni upravitelj Validusa uputio je zahtjev Zagrebačkoj burzi za ukidanjem uvrštenja te dionice. Cijena dionice Validusa potonula je u prijepodnevnom trgovanju za više od 45 posto, na 1 kunu, uz promet od 28 tisuća kuna.

Na europskim burzama cijene dionica dosegnule su oko podneva najviše razine u zadnjih 14 mjeseci, nakon što je njemački ustavni sud odbacio žalbe u vezi uspostave novog fonda za financijsku stabilnost eurozone (ESM), te odobrio njegovu ratifikaciju uz određene uvjete. Odobrenje ratifikacije ESM-a ključni je uvjet za realizaciju plana Europske središnje banke o otkupu državnih obveznica posrnulih članica eurozone na sekundarnom tržištu. Londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u plusu su trenutno između 0,22 i 0,9 posto.