17. lipanj 2013.

Dionica Vupika predvodi dobitnike

Unatoč rastu cijena dionica pojedinih Agrokorovih izdanja, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su oko podneva bili u minusu, dok općenito investitori nemaju jasnih smjernica budući da nema novih poticajnih poslovnih vijesti.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,3 posto, na 1.796 bodova, a Crobex10 0,65 posto, na 1.014 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,2 milijuna kuna, što je otprilike kao i u petak u ovo doba.

-Na domaćem tržištu nema jasnoga smjera, te ni dalje ne očekujemo znatniju aktivnost zbog nedostatka poticajnih poslovnih vijesti. U fokusu investitora su, kao i u petak, dionice Agrokorovih kompanija, nakon što je potpisan ugovor kojim Agrokor preuzima 53 posto dionica Mercatora- kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Dionicom Vupika ostvaren je dosad najveći promet, u visini od 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 3,24 posto, na 129,2 kune.

U fokusu je i dionica Belja, čiji je promet nadomak milijunskoga. Cijena joj je porasla 3,39 posto, na 74,99 kuna.

Od dionica iz sastava koncerna Agrokor još se ističe dionica Zvijezde, koja je poskupjela 2,94 posto.

Agrokor je u petak navečer u Ljubljani potpisao ugovor o kupoprodaji 53,12 posto dionica Mercatora s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja. Za dionicu Mercatora platit će 120 eura, što čini 240 milijuna eura za 53,12 posto dionica Mercatora.

Dionicom Rivijere Adrije, čija je Uprava najavila povlačenje dionica iz uvrštenja na burzi, ostvareno je do podneva 1,07 milijuna kuna prometa, a cijena joj stagnira na 14,5 kuna.

Cijena dionice HT-a, pak, u plusu je 0,36 posto, na 183 kuna, a dosad je njome protrgovano 658.000 kuna.

Među najvećim gubitnicama dionice su Podravke, koje su zabilježile pad cijene za 3,4 posto. Među likvidnijim izdanjima, u minusu su i povlaštene dionice Adrisa, za 0,77 posto, te Ine, za 0,93 posto.

Na europskim burzama najvažniji indeksi danas se oporavljaju, pri čemu su londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC oko podneva bili u plusu između 0,87 i 1,84 posto.

-Na europskim i azijskim burzama indeksi su u pozitivnom području, nakon pada prethodnoga tjedna, dok investitori iščekuju rezultate dvodnevnog sastanka Feda, koji započinje u srijedu. Na njemu bi trebao biti definiran stav Feda u vezi eventualnog smanjenja monetarnih poticajnih mjera- zaključuje Medić.