Tržište kapitala
StoryEditor

Dionice domaćih građevinaca pod pritiskom prodaje

12. Studeni 2012.

Na Zagrebačkoj bi burzi indeksi danas mogli stagnirati, dok investitori s oprezom prate zbivanja na inozemnim burzama i čekaju vijesti iz domaćeg poslovnog sektora. Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,55 posto, na 1.753 boda, a Crobex10 1,44 posto, na 989 bodova.Redovni promet iznosio je 58,5 milijuna kuna, što je otprilike 12 milijuna više nego prethodnoga tjedna.

-Protekli tjedan na domaćem tržištu uopće nije bio loš, uzmu li se u obzir izražena negativna kretanje na inozemnim burzama. Pritom je glavni gubitnik bio građevinski sektor, dok se na pozitivnoj strani izdvaja dionica Leda, i prijedlog o dokapitalizaciji te kompanije-, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

U građevinskom sektoru znatan pad cijene, za 17,6 posto, bilježi dionica Dalekovoda, uz promet od 3,1 milijun kuna, s obzirom da je toj tvrtki već neko vrijeme blokiran račun. -I dionice ostalih građevinaca, zbog lošeg poslovanja i velike izloženosti poslovima s državom bile su pod pritiskom prodaje, tako da je dionica Ingre potonula 14,4 posto, IGH 10,9, a Tehnike 7,8 posto. Od cijelog sektora, međutim, odskočila je dionica Viadukta, sa cjenovnim dobitkom od 4,59 posto, zahvaljujući velikim knjiženim narudžbama i ugovorima potpisanim u zadnjih godinu dana-, navodi Špoljar.

S druge, pak, strane, dionica Leda prošli je tjedan poskupjela 13,6 posto, na 7.030 kuna. Iz te tvrtke objavljeno je da će se 14. prosinca održati Glavna skupština društva, s prijedlogom odluke o povećanju temeljnog kapitala za najviše 35.625.000 kuna izdanjem novih dionica, čija cijena neće biti ispod 8.000 kuna.Snažno je porasla i cijena dionice Podravke - za 9,37 posto, na 278,89 kuna.

Na inozemnim burzama, pak, vlada loše raspoloženje jer se ulagači plaše smanjenja proračunskih rashoda i povećanja poreza u SAD-u, što bi tamošnje gospodarstvo moglo gurnuti u recesiju.Na Wall Streetu Dow Jones je prošloga tjedna oslabio 2,1 posto, dok je S&P 500 potonuo 2,4, a Nasdaq indeks 2,6 posto.Zbog toga su i na europskim te azijskim burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Jutros se, pak, na njima trguje vrlo oprezno.

-Nakon izbora uobičajeno je veća volatilnost na tržištu. No, ovoga puta investitore je zabrinuo i problem fiskalne konsolidacije. Strahuju, naime, od smanjene državne potrošnje te viših poreza zbog isticanja olakšica još iz razdoblja Busheve administracije-, ističe Špoljar.Zbog toga na početku ovoga tjedna Špoljar očekuje oprezno trgovanja na inozemnim burzama, kao i na domaćem tržištu.-I na domaćem tržištu očekujem oprezno trgovanje, pri čemu će investitori vrlo vjerojatno osluškivati zbivanja na inozemnim burzama-, zaključuje Špoljar.

28. travanj 2024 02:43