Tržište kapitala
StoryEditor

Dionice Ingre i Dalekovoda u centru pažnje

05. Studeni 2012.

Na Zagrebačkoj se burzi očekuje miran početak tjedna, jer je sezona objave poslovnih izvješća domaćih kompanija završena, a i na svjetskim se burzama trguje oprezno uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju, a jedan pad Crobexa.

Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 1,83 posto, na 1.744 boda, a Crobex10 2,44 posto, na 975 bodova.

Redovni promet iznosio je svega 46,4 milijuna kuna, što je otprilike 40 milijuna manje nego prethodnoga tjedna. No, jedan se dan zbog praznika nije radilo.

„Na domaćem tržištu ne očekujem danas veće cjenovne oscilacije, jer nema važnijih novih poslovnih vijesti. Ipak, promet bi mogao biti nešto veći nego u petak, nakon povratka investitora s produženog vikenda“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, u fokusu ulagača mogle bi biti dionice Ingre i Dalekovoda, dok traje neizvjesnost kako će se riješiti blokada njihovih računa.

Dalekovod je početkom prošloga tjedna izvijestio da je račun tvrtke u blokadi te da Uprava poduzima sve neophodne mjere u svrhu što bržeg otklanjanja uzroka blokade. U devet mjeseci ove godine, pak, neto gubitak grupe iznosio je 9,6 milijuna kuna, dok je u istom lanjskom razdoblju dosegnuo 110,9 milijuna kuna.

Ingra je, pak, sredinom tjedna izvijestila da zbog blokade računa nije mogla iskupiti 20. tranšu komercijalnih zapisa, vrijednih 4,5 milijuna eura.

Na inozemnim burzama jutros se trguje oprezno uoči predsjedničkih izbora u SAD-u.

Ankete pokazuju da se između predsjednika Baracka Obame i njegovog republikanskog izazivača Mitta Romneya vodi neizvjesna utrka, ali da Obama ima malu prednost u nekoliko država koje bi mogle biti ključne za izbore.

„Investitori su na oprezu uoči predsjedničkih izbora u SAD-u, te su manje skloni ulagati u rizične klase imovine, poput dionica“, zaključuje Franin.

18. travanj 2024 19:19