Tržište kapitala
StoryEditor

Dionice na najvišim razinama u povijesti, hoće li i dalje rasti ili slijedi pad?

23. Lipanj 2014.

Na Wall Streetu se ovoga tjedna očekuje oprezno trgovanje jer se cijene dionica kreću na najvišim razinama u povijesti, a u fokusu ulagača bit će podaci o potrošnji u SAD-u, kao i dionice trgovačkih lanaca te proizvođača roba za široku potrošnju.

Dow Jones prošloga je tjedna ojačao 1 posto, na 16.947 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 1.962 boda, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 4.368 bodova.

Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su nove najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje poruci čelnika američke središnje banke da će kamate još dulje vrijeme ostati niske. A jeftin novac pogoduje tržištu kapitala.

Ovoga bi tjedna, pak, u fokusu ulagača mogle biti dionice trgovačkih lanaca i proizvođača roba za široku potrošnju jer će neki od njih, primjerice Nike i Bed Bath and Beyond, objaviti poslovne rezultate i očekivanja za iduće razdoblje.

Dosad je više od 20 kompanija iz trgovačkog i sektora proizvođača roba za široku potrošnju upozorilo da će im rezultati u tekućoj godini biti manji od planiranih.

Zbog toga su analitičari smanjili svoje procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz tog sektora u ovoj godini porasti za 8,7 posto na godišnjoj razini, dok su na početku ove godine očekivali rast od 13,5 posto.

Loši rezultati za prvo tromjesečje već su izazvali reakciju ulagača. U odnosu na kraj prošle godine S&P indeks trgovačkog i sektora proizvođača roba za široku potrošnju u minusu je više od 1 posto. Pritom je, primjerice, cijena dionice Nikea pala 4,5, a Bed bath and Beyonda više od 25 posto.

Zbog toga je taj sektor najslabiji od 10 sektora S&P indeksa, dok je sveobuhvatni S&P 500 indeks od početka godine na dobitku više od 6 posto.

„Zabrinutost u vezi snage potrošača glavni je razlog pada cijena dionica trgovačkih lanaca i proizvođača roba za široku potrošnju“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

Slabost potrošnje posljedica je oštre zime, zbog čega je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo po prvi puta nakon tri godine.

Zbog toga ulagači s nestrpljenjem očekuju nove makroekonomske podatke, koji će pokazati oporavlja li se potrošnja u SAD-u. Ovoga će tjedna biti objavljena izvješća o potrošnji kućanstava u svibnju i povjerenju potrošača u lipnju.

U anketi Reutersa analitičari očekuju rast potrošnje za 0,4 posto, nakon što je u travnju pala za 0,1 posto, dok bi indeks povjerenja potrošača mogao, procjenjuje se, porasti s 83 na 83,5 bodova.

01. svibanj 2024 10:43