Tržište kapitala
StoryEditor

Dionici Ingre, uz promet od 3,2 milijuna kuna, cijena porasla 19,44 %

01. Rujan 2013.

U nedostatku poticajnih vijesti, na Zagrebačkoj je burzi protekloga tjedna likvidnost znatno smanjena, dok su Crobexi pali nakon dva tjedna rasta.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna 0,44 posto, na 1.841 bod, a Crobex10 0,60 posto, na 1.038 bodova.

Zbog toga su indeksi kolovoz završili u minusu. U cijelom prošlom mjesecu Crobex je oslabio 0,36, a Crobex10 0,1 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 43,6 milijuna kuna, što je oko 20 milijuna kuna manje nego tjedan dana prije.

-Likvidnost je na domaćem tržištu i protekloga tjedna bila vrlo slaba, dnevno je dosezala svega 5 milijuna kuna dioničkog prometa. Tako slabu aktivnost investitora povezao bih s nedostatkom poticajnih vijesti- ističe Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je BDP u drugom kvartalu ove godine pao 0,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je sedmo tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

To je manji pad nego u prvom tromjesečju, kada je BDP skliznuo 1,5 posto, i manji nego što se očekivalo. Naime, sedam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo oslabilo 1 posto na godišnjoj razini. Pritom su svi očekivali pad - u rasponu od 0,8 do 1,4 posto.

Najviše se prošloga tjedna trgovalo dionicom HT-a, kojom je ostvareno 9,6 milijuna kuna prometa, a cijena im je porasla za 3,25 posto, na 183,48 kuna.

Po prometu slijede dionice Ingre i Dalekovoda, čije su cijene znatnije porasle nakon novih vijesti oko predstečajnih nagodbi.

Tako je dionici Ingre, uz promet od 3,2 milijuna kuna, cijena porasla za 19,44 posto, na 3,87 kuna.

Nad tom je tvrtkom početkom tjedna pokrenut postupak predstečajne nagodbe, a prvo predstečajno ročište zakazano je za 11. listopada. Krajem tjedna objavljeno je i da su joj odblokirani poslovni računi, koji su bili blokirani još od svibnja 2012.

Dionica Dalekovoda poskupila je, pak, 25,95 posto, na 33,25 kuna, uz promet od 1,98 milijuna kuna.

Početkom tjedna Ustavni sud ukinuo je rješenje zagrebačkog Trgovačkog suda o zastajanju s predstečajnom nagodbom za Dalekovod zbog ocjene ustavnosti pojedinih odredbi Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Ustavni je sud naložio i da se neodložno nastavi postupak predstečajne nagodbe za Dalekovod.

S druge strane, među likvidnijim izdanjima znatniji pad cijene zabilježile su dionice Đure Đaković Holdinga, za 3,3 8 posto, Ine, za 3,29 posto, i Podravke, za 3,04 posto.

I idućega tjedna Mažurin očekuje nisku likvidnost na domaćem tržištu.

„Kako nema važnijih poticaja iz domaćeg gospodarskog sektora, investitori će pratiti zbivanja na inozemnim burzama, pogotovo u vezi daljnjeg razvoja situacije oko Sirije i poteza Feda u vezi monetarne politike“, smatra Mažurin.

A na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer su ulagači nesigurni zbog mogućeg vojnog napada SAD-a na Siriju, ali i zbog neizvjesnosti po pitanju smanjenja poticajnih monetarnih mjera Feda.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones oslabio 1,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,8, a Nasdaq indeks 1,9 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 1,2 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,7, a pariški CAC 3,3 posto.

U cijelom kolovozu S&P 500 potonuo je 3,1 posto, što je njegov najveći mjesečni gubitak od svibnja 2012. godine. Dow Jones skliznuo je istodobno 4,4, a Nasdaq indeks 1 posto.

-Idućega tjedna u fokusu investitora bit će izvješća agencije ADP i američke vlade o zaposlenosti u SAD-u u kolovozu, no osluškivat će se i zbivanja oko Sirije te eventualni novi signali iz Feda u vezi monetarne politike-zaključuje Mažurin.

25. travanj 2024 13:34