Tržište kapitala
StoryEditor

Dionicom HUP-a Zagreb trguje se bez prava na isplatu dividende

11. Lipanj 2013.

S obzirom da nema poticajnih vijesti ni iz domaćeg okruženja ni s inozemnih tržišta, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje jer se bliži dan kada dionice HT-a i Ine više neće nositi pravo na dividendu za prošlu godinu.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer se spustio 0,56 posto, na 1.839 bodova, a Crobex10 0,81 posto, na 1.050 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 11,08 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna više nego u petak.

Polovina prometa ostvarena je dionicom HT-a, čija je cijena pala 1,66 posto, na 204,05 kuna. Tom se dionicom još do srijede trguje s pravom na sudjelovanje u isplati dividende, koja u bruto iznosu doseže 20,51 kunu.

Do srijede će još i dionica Ine nositi pravo na isplatu dividende od 34,36 kuna po dionici. Inina dionica jučer je pojeftinila 1,49 posto, na 4.245 kuna, uz promet od 183.000 kune.

U većem fokusu investitora jučer je bila i dionica Diokija, čija je cijena porasla 12,6 posto na 27,39 kuna. Znatnije je porasla i cijena dionice IGH, za 10,61 posto, nakon što je ta tvrtka izvijestila da je otvoren postupak predstečajne nagodbe.

-Danas očekujem tek manje oscilacije Crobexa, vjerojatno pod utjecajem raspoloženja na inozemnim burzama, jer nema važnijih korporativnih i makroekonomskih objava- kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Od važnijih vijesti, od danas se dionicom HUP-a Zagreb trguje bez prava na sudjelovanje u isplati dividende, koja iznosi 16 kuna po dionici, dodaje Harambašić Nereau.

Također, Agrokor je danas objavio ponudu za preuzimanje 477.465 redovnih dionica Tiska, za koje nudi cijenu od 215,97 kuna po dionici, odnosno prosječnu cijenu ostvarenu na burzi u zadnja tri mjeseca.

Agrokor već posjeduje 54,13 posto redovnih dionica Tiska, a u ovoj ponudi zajednički djeluje s Adrisom, koji drži 25,86 posto dionica Tiska.

Poticajnih vijesti nema niti sa svjetskih burzi. Na Wall Streetu su u ponedjeljak, nakon vrlo opreznog trgovanja, burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni.

Dow Jones oslabio je 0,06, a S&P 500 indeks 0,03 posto. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,13 posto.

Na azijskim i europskim burzama jutros su, pak, cijene dionica pale jer ulagače zabrinjava slabost najvećih svjetskih gospodarstava i moguće smanjenje monetarnih poticaja u SAD-u.

-Na Wall Streetu danas nema važnijih makroekonomskih objava, a terminski indeksi zasad ukazuju na slabo raspoloženje investitora. I na europskim burzama jutros je nastavljen pad cijena dionica, a od makroekonomskih podataka, bit će objavljen tek onaj o povjerenju investitora u eurozoni, koji vjerojatno neće imati većeg utjecaja na smjer kretanja najvažnijih indeksa- zaključuje Harambašić Nereau.

06. svibanj 2024 05:32