Tržište kapitala
StoryEditor

Dividenda i ostanak na Burzi zainteresirat će ulagače za Viro?

28. Prosinac 2012.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, jer nema mnogo investitora na tržištu, a niti poslovnih vijesti koje bi potaknule življu aktivnost.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks ojačao je jučer 0,08 posto, na 1.727 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0,28 posto, na 966 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,1 milijun kuna, što je dvostruko više nego u ponedjeljak, kada se trgovalo skraćeno.

-Danas na domaćem tržištu ne očekujem veliki obujam trgovanja, a i Crobexi bi mogli stagnirati. Uz to, još smo u međublagdanskom razdoblju, pa je mnogo investitora odsutno s tržišta, a nema ni poslovnih vijesti koje bi pokrenule znatnije aktivnosti investitora- kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kako dodaje, na inozemnim je burzama danas moguća nervoza zbog neizvjesnosti pregovora u Washingtonu u vezi američkog proračuna. Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale četvrti dan zaredom, no blago jer je najava sjednice Predstavničkog doma Kongresa u nedjelju probudila nadu u dogovor republikanaca i demokrata o smanjenju američkog proračuna.

Dow Jones indeks oslabio je 0,14 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,12, a Nasdaq indeks 0,14 posto. Na azijskim i europskim burzama cijene su dionica, pak, jutros blago porasle.

-U nešto većem fokusu investitora na domaćem tržištu mogla bi se naći dionica Vira, nakon što je na glavnoj skupštini dioničara odbijen prijedlog Uprave o delistiranju te dionice s burze. Ujedno, donesena je odluka o dividendi, koja daje dividendni prinos od 3,9 posto- navodi Mažurin.

Glavna skupština dioničara Viro tvornice šećera nije jučer prihvatila prijedlog Uprave za povlačenjem dionica tvrtke s Uređenog tržišta Zagrebačke burze, no prihvaćen je prijedlog o isplati dividende u iznosu od 20 kuna po dionici iz zadržane dobiti iz 2011. godine

Uz to, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u studenome. Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u studenome industrijska proizvodnja skliznula za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 5 do 7 posto.

04. svibanj 2024 13:08