Tržište kapitala
StoryEditor

Do objave podataka o BDP-u indeksi bi mogli stagnirati

29. Studeni 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje jer investitori čekaju objavu ključnih makroekonomskih pokazatelja, prije svega BDP-a za treće tromjesečje, koji će im dati nove smjernice.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,07 posto, na 1.766 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,04 posto, na 992 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,6 milijuna kuna, što je oko 2,5 milijuna više nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicom Zagrebačke banke, 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je pala 3,4 posto, na 25,4 kune.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom HT-a, a cijena joj je ojačala 0,75 posto, na 172,4 kune, nakon objave da kompanija s većinskim vlasnikom Deutsche Telekomom od početka 2014. započinje suradnju u veleprodaji međunarodnog govornog prometa. Sinergijski efekti trebali bi rezultirati smanjenjem operativnih troškova, odnosno porastom efikasnosti.

 - Na domaćem tržištu u fokusu investitora danas će biti makroekonomska slika gospodarstva. Ponajviše se čeka objava podatak o BDP-u za treće tromjesečje, koji će investitorima dati nove smjernice. Do objave tog podatka, indeksi bi mogli stagnirati - ističe Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će danas prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda u trećem tromjesečju, a makroekonomisti procjenjuju da je gospodarstvo palo osmi kvartal zaredom, premda sporije nego u prethodnom.

Sedam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je gospodarstvo u trećem tromjesečju oslabilo 0,4 posto na godišnjoj razini.

Pritom jedan očekuje stagnaciju, a ostali pad u rasponu od 0,2 do 0,7 posto, što bi bio manji pad u odnosu na drugo tromjesečje, kada je BDP skliznuo 0,7 posto na godišnjoj razini.

DZS će danas objaviti i podatke o industrijskoj proizvodnji u listopadu, a makroekonomisti očekuju njezin pad sedmi mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u listopadu industrijska proizvodnja pala za 3,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svi očekuju pad, i to između 2,5 i 4,0 posto. Bio bi to manji pad nego u rujnu, kada je proizvodnja potonula 4,0 posto.

Na inozemnim je burzama, pak, danas mirno jer se na Wall Streetu jučer nije radilo zbog Dana zahvalnosti. Na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno jer nema vijesti koje bi potaknule ulagače, a mirno trgovanje očekuje se i na europskim burzama.

 - Domaće tržište bori se s predstečajnim nagodbama i stečajevima tvrtki, pa zadnjih mjeseci dobro raspoloženje s inozemnih burzi ne uspijeva doprijeti do domaćih investitora - zaključuje Bešević Vlajo.

27. travanj 2024 05:29