Tržište kapitala
StoryEditor

Dobit ENT-a 28 milijuna kuna, predloženo 170 kuna dividende

21. Veljača 2012.

Ericsson Nikola Tesla prošlu je godinu završio s 28 milijuna kuna neto dobiti, a predložena isplata dividende je 170 kuna po dionici, priopćeno je danas na konferenciji.

Po podacima iz konsolidiranog financijskog izvješća, kompanija je u 2011. godini ostvarila neto dobit od 28 milijuna kuna, što je 3,9 milijuna više nego u 2010. godini. Bruto marža za 2011. godinu iznosi 12,2 posto, što je 4,7 postotnih bodova manje nego u 2010. godini. 

Kako se navodi u izvješću, niža bruto marža u odnosu na prethodnu godinu posljedica je kontinuiranog pritiska na cijene na svim tržištima te investiranja u izvozna tržišta s ciljem osiguranja novih poslova i jačanja tržišnog udjela. Na nju je utjecao i asortiman prodanih proizvoda i usluga, niže marže na određenim ICT projektima unutar poslovnog segmenta industrije i društva te investicije u razvojne projekte.

Uslijed smanjenja bruto marže i otpisa 42,9 milijuna kuna poreza po odbitku, Ericsson Nikola Tesla zabilježio je operativni gubitak od 12 milijuna kuna. Usporedbe radi, u godini ranije on iznosio 15,2 milijuna kuna.

„Iza nas je još jedna zahtjevna godina u kojoj su se negativni trendovi u gospodarstvu u potpunosti preslikali i na ICT industriju. Posebno se to odnosi na usporavanje i smanjenje kapitalnih investicija telekomunikacijskih operatora te manje izdvajanje države u infrastrukturne projekte na području ICT-a uz kontinuirani pritisak na cijene. Primjetan je veći oprez operatora zbog neizvjesnosti glede ekonomskog razvoja te određenih nestabilnosti na našim glavnim izvoznim tržištima. Unatoč navedenim izazovima kompanija je zadržala, a na nekim tržištima i povećala svoj tržišni udio te stabilno poslovala“, komentirala je poslovne rezultate predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Sukladno tome, rezultati poslovanja Ericsson Nikole Tesle ukazuju na smanjenje knjiženih narudžbi od 11 posto na 1,161 milijardu kuna u 2011. godini, dok su prihodi od prodaje niži 4 posto u odnosu na prethodnu godinu, te su iznosili 1,166 milijardi kuna. 

Poslovodstvo kompanije ove godine predlaže isplatu 170 kuna dividende po dionici, pri čemu 150 kuna izvanredne, a 20 redovne dividende. Ericsson Nikola Tesla prošle je godine isplatio ukupno 190 kuna dividende po dionici, pri čemu 170 kuna izvanredne, a 20 redovne. (H)

24. travanj 2024 06:23