Tržište kapitala
StoryEditor

Dobit hrvatskih banaka lani pala za čak 73 posto

11. Veljača 2014.
Piše:
lider.media

Dobit hrvatskih banaka u prošloj je godini iznosila samo 756,7 milijuna kuna, što je čak 73,1 posto manje nego godinu ranije, kada je neto dobit bankarskog sustava u Hrvatskoj bila iznad 2,8 milijardi kuna. Preliminarni su to podaci o profitabilnosti hrvatskog bankarskog sektora u 2013. koje je objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Time su se, kako piše Jutarnji list, potvrdila upozorenja niza analitičara, koji već dulje vrijeme ukazuju da će petogodišnja recesija i sve stoža regulativa uzeti svoj danak i na poslovnim rezultatima hrvatskih banaka.

Došlo je do rasta loših kredita, koji su, prema podacima središnje banke, potkraj rujna prošle godine dosegli 15,32 posto ukupnog kreditnog portfelja, što znači da gotovo 44,2 milijardi kuna kredita.

To znači da skoro svaki šesti kredit koji su banke odobrile ulazi u kategoriju teško naplativih ili potpuno nenaplativih. U takvoj situaciji bankama ni ne preostaje drugo nego da izlaz traže u otpisu nenaplativih potraživanja i ispravcima vrijednosti.

19. travanj 2024 04:23