Tržište kapitala
StoryEditor

Dodijeljene nagrade: Ovo su najbolji investicijski fondovi u 2015. godini

19. Travanj 2016.

Investicijski fondovi PBZ Euro novčani i Novčani, Capital One, Allianz Portfolio i Fima Equity dobitnici su nagrada Udruženja za upravljanje investicijskim fondovima Hrvatske gospodarske komore za najbolje otvorene investicijske fondove s javnom ponudom u 2015. godini "Top of the Funds", dok je najboljim društvom za upravljanje investicijskim fondovima proglašen PBZ Invest.

Fond PBZ Euro novčani nagrađen je kao najbolji eurski novčani otvoreni investicijski fond s javnom ponudom, a PBZ Novčani kao najbolji kunski fond u 2015. godini. Najboljim obvezničkim fondom proglašen je Capital One kojim upravlja InterCapital, a Allianz Invest je dobio nagradu za najbolji mješoviti otvoreni investicijski fond s javnom ponudom u prošloj godini, Allianz Portfolio. Nagrada za najbolji dionički fond dodijeljena je Global Investu za fond Fima Equity, a nagradu "Top of The Funds" za najbolje društvo za upravljanje investicijskim fondovima u 2015. godini dobio je PBZ Invest.  

Dodjela nagrada "Top of the Funds" održana je u utorak kao središnji događaj obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova, u cilju unaprjeđenja financijske pismenosti građana, posebice mladih, rekao je na svečanosti dodjele potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher. 

HGK, naime, od 16. do 22. travnja organizira niz aktivnosti radi povećanja financijske pismenosti potrošača u okviru Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača i Akcijskog plana unaprjeđenja financijske pismenosti potrošača.

Tako je u subotu na zagrebačkom Cvjetnom trgu bio postavljen promotivni štand na kojem su se građani mogli pobliže upoznati s investicijskim fondovima i načinom na koji funkcioniraju, a Zaher je najavio i niz predavanja na nekoliko zagrebačkih fakulteta na kojima će se studentima prezentirati osnovne informacije o investicijskim fondovima u Hrvatskoj i EU.

Podsjetio je i da danas u Hrvatskoj posluje ukupno 84 otvorena investicijska fonda s javnom ponudom, tzv. UCITS fondovi, koji su prema podacima s kraja veljače upravljala s 14,1 milijardom kuna imovine, što je 4,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

25. travanj 2024 13:13