Tržište kapitala
StoryEditor

Dolar oslabio jer su splasnula strahovanja od eskalacije sirijske krize

10. Rujan 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju novim dobrim gospodarskim podacima iz Kine, a splasnula su i strahovanja u vezi sirijske krize.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji, Singapuru i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,6 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,8 posto, nakon što je jučer skočio 1,3 posto.

Taj je indeks dosegnuo najvišu razinu od početka lipnja jer je ulagače oraspoložio jučerašnji snažan rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon boljih nego što se očekivalo podataka iz Kine.

Nakon duljeg razdoblja usporavanja rasta, niz posljednjih podataka ukazuje na stabilizaciju drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Ulagači se nadaju da će to potvrditi i nova izvješća o industrijskoj proizvodnji i prodaji u trgovini na malo.

Japanski Nikkei indeks nastavio je, pak, jačati na krilima euforije potaknute izborom Tokija za domaćina Olimpijskih igara 2020. godine.

To bi trebalo pozitivno utjecati na treće po veličini svjetsko gospodarstvo, a i danas su, kao i jučer, najviše porasle cijene građevinskih i turističkih kompanija.

Pozitivno je na tržište utjecala i odgoda glasovanja američkog Kongresa o prijedlogu predsjednika Baracka Obame o ograničenom vojnom napadu na Siriju kako bi se kaznio tamošnji predsjednik Bashar al-Assad zbog napada kemijskim oružjem na stanovništvo.

Rusija je jučer predložila da se sirijsko kemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, a Obama je poručio da će taj prijedlog ozbiljno razmotriti.

Zbog toga su splasnula strahovanja ulagača od narušavanja opskrbe naftom s Bliskog istoka, pa su cijene nafte dodatno pale.

Nakon što je jučer cijena barela ‘crnog zlata‘ na Londonskom tržištu potonula 2,1 posto, jutros je pala daljnjih 0,7 posto, na 112,90 dolara. Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skliznula je, pak, daljnjih 0,8 posto, na 108,60 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar oslabio jer su splasnula strahovanja ulagača od eskalacije sirijske krize, ali i prevelikog reza u Fedovim poticajnim monetarnim programima.

Prema anketi Reutersa, analitičari očekuju da će američka središnja banka poticajne monetarne programe vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno smanjiti za skromnih 10 milijardi.

Zahvaljujući tome, tečaj eura dosegnuo je jutros 1,3260 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3170 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara stabilno se, pak, kreće oko 99,60 jena, dok je tečaj eura skočio s jučerašnjih 131,20 na 132,10 jena.

25. travanj 2024 11:08