Tržište kapitala
StoryEditor

Dolar ponovo raste te je blizu najviše razine u zadnjih 12 godina

13. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Nakon nekoliko tjedana predaha, američki dolar ponovno počinje naglo jačati u odnosu na sve ostale svjetske valute. U prošlom tjednu u odnosu na euro ojačao je 4% te se sada ponovno nalazi vrlo blizu najviše razine u posljednjih 12 godina.

U trenutku pisanja analize, tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0560 i ima tendenciju daljnjeg pada.

Okidač za nastavak jačanja u prethodnom tjednu je najvjerojatnije bilo izvješće o posljednjem sastanku čelnih ljudi američke centralne banke u kojem se vidi da je dio članova odbora koji odlučuje o monetarnoj politici htio početi dizati kamatne stope ranije nego su investitori na financijskim tržištima do sada očekivali, što je uzrokovalo novu potražnju za američkom valutom.

Dionice na razvijenim tržištima nastavile su rasti. Američki SP500 u prošlom tjednu porastao je dodatnih 1,8% te se trenutno nalazi 5,1% iznad razine na kojoj je bio na početku godine, dok je njemački DAX u prethodnom tjednu porastao 4,1%, a od početka godine čak 26,7%.

Za ovaj tjedan najavljeno je dosta događaja koji bi mogli imati kratkotrajan utjecaj na kretanja na financijskim tržištima, no oni vjerojatno neće dovesti do promjene dugoročnih trendova. Događaji na koje treba obratiti pažnju u ovom tjednu su objava podataka o inflaciji u SAD-u i Britaniji, te konferencije za medije koje će održati centralne banke eurozone i Kanade. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored objava pogledati je moguće na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će američki dolar nastaviti jačati u odnosu na većinu ostalih valuta, a pogotovo u odnosu na euro, te je samo pitanje vremena kada će postati jači od europske valute. Argument za takav stav je nastavak divergencije u monetarnoj politici koja se trenutno vodi u eurozoni i SAD-u. Naime, američka centralna banka uskoro počinje podizati kamatne stope dok je Europska centralna banka tek počela program ubrizgavanja novca u financijski sustav koji će još dugo kamatne stope držati na rekordno niskim razinama. To će uzrokovati masovno prebacivanje kapitala iz Europe u SAD pri čemu će ogromna količina eura morati biti zamijenjena za dolare što će uzrokovati nastavak jačanja američke valute.

Politički faktori kao što su krize u Ukrajini i na Bliskom istoku također mogu dodatno utjecati na prebacivanje novca u sigurna utočišta kao što su američki dolar.

19. travanj 2024 07:15