Tržište kapitala
StoryEditor

Domaćem tržištu kapitala nedostaje optimizma

08. Kolovoz 2012.

Na Zagrebačkoj burzi očekuje se i danas slabašan obujam trgovanja, uobičajen za ljetnu sezonu, dok bi Crobexi mogli stagnirati, jer na tržištu nedostaje optimizma.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks pao je jučer 0,86 posto, na 1.693 boda, spustivši se ponovno ispod psiholoških važnih 1.700 bodova, nakon što je 4 trgovinska dana proveo iznad te razine. Crobex10 jučer se spustio 1,01 posto, na 921 bod. Redovni promet dionicama bio je nešto ispod 6 milijuna kuna, kao i prethodnog trgovinskog dana.

- Unatoč rastu cijena dionica na inozemnim burzama, Crobexi su jučer pali, što bih pripisao nedostatku optimizma investitora u vezi domaćeg gospodarstva. Zbog sezone ljetnih godišnjih odmora i prometi su vrlo slabi. Vjerujem da će se tako nastaviti još neko vrijeme, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Od poslovnih vijesti, pozornost investitora možda privuče objava iz Đure Đakovića da je tvrtka iz njegova sastava Specijalna vozila sklopila dva ugovora, s njemačkim Euro-Waggonom i švicarskim Diversified Investmentsom o proizvodnji i isporuci teretnih vagona tipa Falns, ukupne vrijednosti 32 milijuna kuna.

19. travanj 2024 01:11