Tržište kapitala
StoryEditor

Domaći investitori čekaju iznenađenja

14. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Na Zagrebačkoj burzi danas će u fokusu ulagača biti financijska izvješća, zbog čega se očekuje nešto življe trgovanje, a već je prije otvaranja tržišta niz kompanija, među kojima, HT i Petrokemija, izvijestio o lanjskim poslovnim rezultatima.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju CrobexCrobex indeks oslabio je jučer 0,19 posto, na 1.762 boda, a Crobex10 0,46 posto, na 986 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 10,13 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna više nego u petak.

„Zbog intenzivirane objave financijskih izvješća domaćih kompanija, danas očekujem nešto življe trgovanje. Crobex bi mogao stagnirati i to uz pozitivni predznak, jer su poslovni rezultati HT-a i predložena dividenda u skladu s očekivanjima“, ističe Ana Franin.

HT je jutros izvijestio da je u 2011. godini poslovao s neto dobiti od 1,8 milijardi kuna, što je 1,1 posto manje nego prethodne godine.

Prihodi HT-a od osnovne djelatnosti dosegnuli su prošle godine 8,07 milijardi kuna, što je 3,64 posto manje nego prethodne godine. To je posljedica nepovoljnog ekonomskog okruženja te utjecaja konkurencije i regulatornih promjena. U HT-u očekuju nastavak trenda pada prihoda Grupe.

Uprava i Nadzorni odbor predlažu isplatu dividende od 22,14 kuna po dionici, dok je lani isplaćena dividenda od 22,75 kuna po dionici.

Franin dodaje da će uz HT danas u fokusu investitora biti dionice onih kompanija koje svojim poslovnim rezultatima iznenade, bilo ugodno, bilo neugodno.

U međuvremenu, Petrokemija je izvijestila da je u prošloj godini ostvarila dobit od 107,8 milijuna kuna, više nego što se planiralo, dok su ukupni prihodi porasli gotovo 30 posto, na 2,97 milijardi kuna. U prethodne dvije godine tvrtka je poslovala s gubitkom.

Od ostalih zbivanja na domaćem financijskom tržištu, Ministarstvo financija danas na upis nudi oko 5,75 milijardi kuna vrijednih trezorskih zapisa, najvećim dijelom u eurima s rokom dospijeća za 546 dana.

Prema novoj klasifikaciji, HNB u izračun minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka priznaje domaće devizne trezorske zapise, čime se bankama oslobađa 700 milijuna eura za upis na današnjoj aukciji, a u svrhu kratkoročnog osiguranja likvidnosti države. Takva odluka pogoduje i HNB-ovoj politici stabilnog tečaja. (H)

20. travanj 2024 09:50