Tržište kapitala
StoryEditor

Domaći ulagači čekaju odgovor na pitanje kako Vlada namjerava smanjiti deficit

28. Siječanj 2014.

I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje oprezno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, dok ulagači čekaju odgovor na pitanje kako Vlada kani smanjiti proračunski deficit.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks skliznuo je jučer 0,45 posto, na 1.796 bodova, zaronivši po prvi puta od 3. siječnja ispod psihološki važne granice od 1.800 bodova.

Crobex10 pao je, pak, 0,41 posto, na 997 bodova, najnižu razinu u ovoj godini.

Redovni promet iznosio je 7,6 milijuna kuna, što je oko 5 milijuna manje nego u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom AD Plastika, 1,6 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena porasla 0,59 posto, na 121,71 kunu. U blok transakciji tom je dionicom ostvareno još 4,3 milijuna kuna, po cijeni od 122,5 kuna.

Milijunski promet zabilježen je još i dionicom HT-a, a cijena joj je pala 0,38 posto, na 170,85 kuna.

„Jučerašnji pad Crobexa djelomično je bio pod utjecajem negativnih kretanja na inozemnim burzama, no dijelom i pod utjecajem špekulacija o mogućem preusmjeravanju doprinosa za drugi stup mirovinskog osiguranja u državni proračun. I danas stoga očekujem nastavak negativnih kretanja, iako vjerojatno uz manji negativni predznak“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Ministri financija zemalja članica EU-a danas će i službeno na redovitom sastanku Vijeća za ekonomiju i financije (ECOFIN) potvrditi ulazak Hrvatske u postupak prekomjernog deficita (EDP).

Komisija je još 10. prosinca prošle godine objavila preporuke prema kojima bi se hrvatski proračunski deficit sveo ispod tri posto do 2016. godine.

Prema tome prijedlogu, Hrvatska bi ove godine trebala smanjiti deficit na 4,6 posto. U hrvatskom proračunu za ovu godinu predviđen je deficit od 5,5 posto.

U domaćoj javnosti špekulira se koje će točno mjere hrvatska Vlada provesti radi smanjivanja deficita, a pritom se spominje i smanjenje doprinosa za drugi mirovinski stup.

„Takav bi scenarij prvenstveno negativno utjecao na likvidnost na domaćem tržištu kapitala, budući da su mirovinski fondovi veliki investitori u dionice“, napominje Harambašić Nereau.

Od poslovnih vijesti, pozornost investitora mogla bi privući vijest iz Podravke o planu poticanja dobrovoljnog odlaska zaposlenika iz kompanije.

Naime, po pisanju Podravskog lista, Podravka je donijela odluku o stimulativnim otpremninama, koje bi iznosile 5.000 kuna po godini staža, uz uvjet da radnik ne odrađuje otkazni rok te da napusti kompaniju s 1. travnja.

A na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks oslabio treći dan zaredom zbog neuvjerljivih kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i strahovanja ulagača od posljedica mogućeg daljnjeg smanjenja poticajnih mjera Feda.

S&P 500 oslabio je 0,49 posto, dok je Dow Jones pao 0,26 posto, a Nasdaq indeks 1,08 posto, na 4.083 boda.

Na azijskim su se burzama cijene dionica jutros stabilizirale, nakon tri dana oštrog pada, no trguje se oprezno jer se ulagači plaše da bi usporavanje rasta kineskog gospodarstva i smanjenje poticaja Feda moglo naštetiti tržištima u razvoju, koja ovise o izvozu i stranom kapitalu.

Zbog toga se i na europskim burzama danas očekuje oprezno trgovanje.

26. travanj 2024 16:44