Tržište kapitala
StoryEditor

EBRD sa 6 milijuna kuna dokapitalizira Zagrebačku burzu

26. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Zagrebačka burza i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sklopile su Ugovor o upisu dionica temeljem kojeg će EBRD sudjelovati u drugom krugu povećanja temeljnog kapitala Burze, stoji u priopćenju. Dakle, europska razvojna banka je ovime samo potvrdila sudjelovanje u dokapitalizaciji burze.

Naime, ovim ugovorom EBRD je potvrdio namjeru da, pod određenim uvjetima, sudjeluje u drugom krugu povećanja temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica.

„I to upisom 2.400 od ukupno ponuđenog broja svih novih dionica u drugom krugu, po cijeni od 2.500 kn po dionici. Ugovorom o upisu dionica predviđeno je, između ostalog, pravo EBRD-a na imenovanje jednog člana Nadzornog odbora Burze ukoliko EBRD postane dioničar Burze u skladu s procedurom predviđenom u javnom pozivu i Ugovoru“, stoji u priopćenju burze.

Za EBRD je već pripremljeno mjesto u Nadzornom odboru burze, o čemu će dioničari burze odlučivati već sutra na Glavnoj skupštini, a poziv je objavljen 22. listopada.

„Uvjet EBRD-a jest da mogu imenovati svog člana nadzornog odbora, što nije neuobičajena praksa u njihovim equity investicijama. To vidimo kao dodanu vrijednost jer uvijek se radi o uglednim stručnjacima koji mogu dati značajan pozitivan doprinos razvoju i burze i tržišta kapitala u cijelosti“, izjavila je za Lider Ivana Gažić još prije mjesec dana.

Dakle, EBRD se obvezao dokapitalizirati ZSE sa šest milijuna kuna. Prvi krug je, naime, završio sredinom prošlog mjeseca, a u njemu je sudjelovalo 28,5 posto postojećih dioničara koji su upisali 4,27 milijuna kuna novoga kapitala. Pravo upisa dionica u tom krugu imali su samo postojeći dioničari.

Kada se od ukupnog planiranog iznosa dokapitalizacije burze od 15 milijuna kuna (što je 6.000 dionica po 2.500 kuna) oduzme iznos dokapa u prvome krugu, ostalo je još oko 4.292 dionice. Od toga, EBRD se obvezao kupiti nešto više od pola (56 posto).

Promatra li se vlasnička struktura Zagrebačke burze (a posljednja javno objavljena je ona na dan 30. listopada), kupnjom 2.400 novih dionica burze, a EBRD postaje treći po veličini dioničar. Naravno, kako još nije poznato koji su dioničari u prvome krugu sudjelovali u dokapitalizaciji, moguće je pretpostaviti no to bi bila čista špekulacija a ZSE nije objavio tko je sudjelovao i koliko je kupio iako je rečeno da će postupak biti transparentan, odnos EBRD-ovog vlasničkog udjela prema ostalim dioničarima ostaje nepoznanica.

24. travanj 2024 22:53