Tržište kapitala
StoryEditor

ECB zapljusnuo banke s novih 45.3 milijarde eura po nultoj kamatnoj stopi

23. Rujan 2016.

Europska središnja banka je proslijedila novih 45.3 milijarde eura zajmodavcima u Eurozoni uz nultu kamatnu stopu u drugoj rundi programa kvantitativnog popuštanja čiji je cilj osnažiti likvidnost i potaknuti zaduživanje u realnoj ekonomiji.

Interes za dugoročno refinanciranje (TLTRO-II) je bio veći u odnosu na prošlu operaciju u lipnju kad je središnjica bankama bez kamata proslijedila 31 milijardu eura s naglaskom na tržišta kapitala u Španjolskoj i Italiji.

Cijena četverogodišnjeg zaduživanja bi mogla pasti na razinu od minus 0.4 posto ukoliko banke pospješe plasiranje kredita, što znači da bi ECB financijskim institucijama plaćao naknadu za uzimanje gotovine.

Cilj programa ECB-a koji bankama i financijskim institucijama nudi novac u omjeru s obujmom zajmova proslijeđenima tvrtkama ili kućanstvima je poticanje inflacije i ekonomskog rasta, a njegova važnost raste s približavanjem krajnjeg roka za kupovinu privatnih i javnih vrijednosnica u ožujku 2017. godine, piše Bloomberg.

Šef ECB-a Mario Draghi je 8. rujna ocijenio kako sposobnost monetarne politike da generira potražnju za kreditiranjem "nikad nije radila bolje" i da su TLTRO-II i skromniji TLTRO-I popravili zaključne račune banaka. Regionalno zaduživanje nefinancijskih korporacija je u srpnju poraslo za 1.9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok se broj kredita proslijeđenih kućanstvima popeo za 1.8 posto.

24. travanj 2024 19:57