Aktualno Preporučeno Preporuka urednika Tržište kapitala

Erste banka – Ulaganje u obveznicu malo isplativije od depozita

Christoph Schoefboeck
Tin Bašić

Kupnja obveznice više se isplati od štednje. Erste banka, na čijem je čelu Christoph Schoefboeck, prošloga je tjedna izdala tristo milijuna kuna obveznica. Minimalan ulog za ulagače bio je milijun kuna. Pri izdanju ulagač je te obveznice platio 995.260 kuna (cijena izdanja je 99,526 posto).

– Ulagač će svake godine na osnovi kamata uprihoditi 15 tisuća kuna s obzirom na to da je kuponska kamatna stopa 1,5 posto na godišnjoj razini. Kamate se isplaćuju dvaput na godinu po 7500 kuna, objašnjavaju nam u Erste banci.

>>>EBRD uložio 45 milijuna kuna u obveznice Erste banke

Dospijeće te obveznice je pet godina. To znači da nakon tog razdoblja ulagač dobiva nominalnih milijun kuna, 75.000 kuna na osnovi kamata koje je dobivao tijekom svih pet godina te 4740 kuna razlike između onoga što je platio obveznice i njezine nominalne vrijednosti. Ukupno ostvareni prihod, ako je ulagač kupio obveznice pri izdanju i držao ih do dospijeća, jest 79.740 kuna.

Da je poduzetnik milijun kuna stavio u banku i držao ih ondje pet godina, prema trenutačnim prosječnim kamatnim stopama (0,91 posto) zaradio bi 46.335 kuna, a građanin koji bi to učinio zaradio bi 73.045 kuna.

Komentari