Tržište kapitala
StoryEditor

Euro iznad 1,37 dolara

09. Prosinac 2013.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući znatnom skoku burzovnih indeksa na Wall Streetu u petak, nakon većeg nego što se očekivalo rasta zaposlenosti u SAD-u.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 0,9 posto.

U Australiji su blago pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto.

Pozitivno je na azijska tržišta utjecao skok Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu u petak za više od 1 posto, nakon boljih nego što se očekivalo podataka s američkog tržišta rada.

U studenome je broj zaposlenih porastao za 203.000, oko 20.000 više nego što se očekivalo, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala sa 7,3 na 7 posto, najnižu razinu u pet godina.

Tako dobri podaci mogli bi navesti Fed na smanjenje poticajnih mjera prije nego što se mislilo. Međutim, kako se čini da je najveće svjetsko gospodarstvo u zamahu, ponešto su splasnule bojazni ulagača da bi se njegov rast usporio ako američka središnja banka smanji poticajne monetarne mjere.

 - Snažno tržište dionica jasan je signal da Fedovo smanjenje poticaja ne bi naštetilo sklonosti ulagača prema rizičnim investicijama. Možda bi čak bilo dobro da američka središnja banka smanji poticaje već u prosincu kako bi se ta neizvjesnost uklonila s tržišta - kaže Alan Ruskin, strateg u Deutsche banci.

Pozitivno su jutros na ulagače utjecali i podaci o rastu izvoza Kine u studenome za 12,7, a uvoza za 5,3 posto na godišnjoj razini. To je veći rast nego što se očekivalo, što ukazuje na stabilno jačanje drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Povećana sklonost ulagača rizičnijim investicijama izazvala je jutros na valutnim tržištima pritisak na japanski jen.

Tečaj dolara dosegnuo je 103,10 jena, dok je u petak iznosio 102,90 jena.

Cijena eura prema japanskoj valuti porasla je, pak, sa 141 jena, koliko je iznosila u petak, na 141,25 jena, novu najvišu razinu od listopada 2008. godine.

Euro je ojačao i prema američkoj valuti, pa je jutros u jednom trenutku dosegnuo i 1,3748 dolara, najvišu razinu u šest tjedana, da bi kasnije pao na razinu od petka – oko 1,3705 dolara.

19. travanj 2024 11:19