Tržište kapitala
StoryEditor

Euro na najvišoj razini prema dolaru od studenog 2011.

23. Listopad 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, dok je tečaj dolara prema euru zaronio na najnižu razinu u dvije godine jer su slabi podaci s američkog tržišta rada učvrstili uvjerenje ulagača da Fed neće ove godine smanjivati poticajne monetarne mjere.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,2 i 1,4 posto.

U Singapuru su cijene blago porasle, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,3 posto.

Jučer je objavljeno da je u SAD-u u rujnu otvoreno 148.000 novih radnih mjesta, znatno ispod 180.000 koliko se očekivalo, što ukazuje na spori rast američkog gospodarstva. Zbog toga većina analitičara smatra da će američka središnja banka još pričekati prije nego što smanji poticajne monetarne mjere.

Zahvaljujući tome, jučer je na Wall Streetu S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu. No, to nije ohrabrilo azijske ulagače.

„Spori rast američkog gospodarstva zabrinjava globalna tržišta u dugom roku. No, kratkoročno, mogući nastavak Fedove politike tiskanja svježeg, jeftinog novca ide u prilog dionicama“, kaže Kang Hyun-gee, analitičar u tvrtki IM Investment & Securities.

Slabost zapošljavanja u rujnu u SAD-u pokazuje da je tamošnje gospodarstvo izgubilo zamah i prije dvotjedne obustave rada državnih službi početkom listopada, što će također ostaviti traga na najvećem svjetskom gospodarstvu.

 - Zbog umjerenog rasta zapošljavanja u SAD-u, vjerujemo da će Fed početi smanjivati poticajne mjere u ožujku iduće godine, a ne u prosincu, kako smo dosad očekivali - navode analitičari Barclays banke u bilješci klijentima.

U anketi Reutersa devet od 15 analitičara smatra da Fed neće smanjivati poticajne mjere prije ožujka, sve dok podaci ne pokažu da se tržište rada brže oporavlja i dok američki Kongres ne postigne dogovor o proračunu i povećanju razine zaduživanja države.

Od kada je jučer poslijepodne objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, dolar je na valutnim tržištima pod snažnim pritiskom.

Tečaj eura već se jučer probio iznad razine od 1,37 dolara, da bi jutros dosegnuo 1,3793 dolara, najvišu razinu od studenoga 2011. godine.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara potonula je na 97,36 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 98,30 jena.

I euro je oslabio prema ‘japancu‘, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 134,30 na 134,10 jena.

25. travanj 2024 00:01